Králík na smetaně

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 5 porcí:

  • Králík celý - cca 1,5 kg
  • Olej - 1 dcl
  • Máslo - 150 g
  • Mrkev - 200 g
  • Celer - 120 g
  • Petržel - 80 g
  • Cibule - 150 g
  • Smetana 33% - 4 dcl
  • Kuřecí vývar - 1,5 l
  • Ocet - 1 dcl
  • Mouka - 20 g
  • Cukr krupice - 30 g do základu (a případně na dochucení)
  • Bobkový list, celý černý pepř, nové koření (do základu jen po několika kusech), mletý černý pepř, sůl, čerstvý tymián

Postup:

  • Králíka rozdělíme na 5 porcí, osolíme, opepříme a v hrnci na oleji opečeme ze všech stran
  • Vyjmeme a na tomtéž oleji opékáme zvolna nahrubo nakrájenou mrkev, celer a petržel
  • Když se začnou zabarvovat, přidáme na plátky pokrájenou cibuli, pár větviček tymiánu a v látkovém ubrousku zavázané divoké koření
  • Celý základ opečeme dozlatova
  • Poté přidáme cukr, ze kterého připravíme světlý karamel, a odvaříme octem
  • Přilijeme kuřecí vývar, vložíme králíka, osolíme a zvolna pod pokličkou dusíme doměkka
  • Když jde králík pěkně od kosti, vyndáme ho (i s ubrouskem koření a tymiánem) a opatrně zahustíme jíškou, připravenou z mouky a jedné třetiny másla
  • Provaříme a přidáme smetanu
  • Takto připravenou omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do konstantní vazké, ale tekuté konzistence
  • Můžeme ještě dochutit solí, octem nebo cukrem
  • Na závěr do omáčky přimixujeme čerstvé máslo

Poznámka:

  • Dle tohoto receptu můžeme na smetaně dusit absolutní většinu mas i vnitřností jatečních zvířat
  • Jako příloha se hodí lehčí druhy knedlíků, rýže i těstoviny
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.