Králík na smetaně
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 5 porcí:
- Králík celý - cca 1,5 kg
- Olej - 1 dcl
- Máslo - 150 g
- Mrkev - 200 g
- Celer - 120 g
- Petržel - 80 g
- Cibule - 150 g
- Smetana 33% - 4 dcl
- Kuřecí vývar - 1,5 l
- Ocet - 1 dcl
- Mouka - 20 g
- Cukr krupice - 30 g do základu (a případně na dochucení)
- Bobkový list, celý černý pepř, nové koření (do základu jen po několika kusech), mletý černý pepř, sůl, čerstvý tymián
Postup:
- Králíka rozdělíme na 5 porcí, osolíme, opepříme a v hrnci na oleji opečeme ze všech stran
- Vyjmeme a na tomtéž oleji opékáme zvolna nahrubo nakrájenou mrkev, celer a petržel
- Když se začnou zabarvovat, přidáme na plátky pokrájenou cibuli, pár větviček tymiánu a v látkovém ubrousku zavázané divoké koření
- Celý základ opečeme dozlatova
- Poté přidáme cukr, ze kterého připravíme světlý karamel, a odvaříme octem
- Přilijeme kuřecí vývar, vložíme králíka, osolíme a zvolna pod pokličkou dusíme doměkka
- Když jde králík pěkně od kosti, vyndáme ho (i s ubrouskem koření a tymiánem) a opatrně zahustíme jíškou, připravenou z mouky a jedné třetiny másla
- Provaříme a přidáme smetanu
- Takto připravenou omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do konstantní vazké, ale tekuté konzistence
- Můžeme ještě dochutit solí, octem nebo cukrem
- Na závěr do omáčky přimixujeme čerstvé máslo
Poznámka:
- Dle tohoto receptu můžeme na smetaně dusit absolutní většinu mas i vnitřností jatečních zvířat
- Jako příloha se hodí lehčí druhy knedlíků, rýže i těstoviny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.