Krémová polenta s restovanými houbami a modrým sýrem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 4 porce:

  • Voda - ½ l
  • Plnotučné mléko - 250 ml
  • Smetana 33% - 300 ml
  • Instantní polenta - 180 g
  • Máslo -  50 g
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Čerstvé lesní houby - 150 g 
  • Cibule (středně velká) -  1 ks
  • Tymián - 1 snítka
  • Zralý modrý sýr s větším obsahem tuku (gogrgonzola) - 100 g

Příprava:

Polenta:

  • Do vroucího mléka s vodou za stálého míchání přisypeme velmi pomalu polentu
  • Stáhneme plamen a velmi pomalu vaříme asi 10 minut
  • Pak přilijeme smetanu a vaříme za stálého míchání dalších deset minut
  • Na závěr přidáme máslo a nandáme na talíř
  • Pokud by byla polenta hustá, naředíme ji teplým mlékem

Houby:

  • Cibulku zpěníme na másle a přidáme nakrájené houby
  • Okořeníme a na závěr přidáme tymián
  • Navrch polenty dáme orestované houby s nadrobeným sýrem
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.