Krémová polenta s restovanými houbami a modrým sýrem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 4 porce:
- Voda - ½ l
- Plnotučné mléko - 250 ml
- Smetana 33% - 300 ml
- Instantní polenta - 180 g
- Máslo - 50 g
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Čerstvé lesní houby - 150 g
- Cibule (středně velká) - 1 ks
- Tymián - 1 snítka
- Zralý modrý sýr s větším obsahem tuku (gogrgonzola) - 100 g
Příprava:
Polenta:
- Do vroucího mléka s vodou za stálého míchání přisypeme velmi pomalu polentu
- Stáhneme plamen a velmi pomalu vaříme asi 10 minut
- Pak přilijeme smetanu a vaříme za stálého míchání dalších deset minut
- Na závěr přidáme máslo a nandáme na talíř
- Pokud by byla polenta hustá, naředíme ji teplým mlékem
Houby:
- Cibulku zpěníme na másle a přidáme nakrájené houby
- Okořeníme a na závěr přidáme tymián
- Navrch polenty dáme orestované houby s nadrobeným sýrem
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.