Kroupový jelítkový prejt
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Vařené maso z ovaru 300 g
- Vařené srdce 100 g
- Vařené plíce 100 g
- Vařená slezina 50 g
- Předvařené kroupy 200 g
- Vepřové sádlo 100 g
- Cibule 100 g
- Krev 10 cl
- Buchta do prejtu 100 g
- Sůl
- Pepř
- Mleté nové koření
Postup:
Sádlo nakrájíme na menší kostky, vysmažíme je dozlata a na vzniklých škvarcích dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli. Najemno pomeleme tučné vepřové maso z ovaru, vařené srdce, plíce a slezinu. Přidáme sůl, pepř, mleté nové koření, předvařené kroupy a promícháme.
Poté zapracujeme máčenou ždímanou buchtu, vepřovou krev a škvarky s cibulí. Dobře promícháme, případně ještě dochutíme.
Pak můžeme plnit do vepřových střev a po zašpejlování vaříme ve vodě asi 10 minut na 90 °C. Pokud máme prejt raději pečený, vložíme do pekáče a pečeme asi 30 minut na 150 °C. Podáváme s kysaným zelím a chlebem.
Při vaření jelit nebo jitrnic nesmí teplota vody dosáhnout 100 °C, protože by střívka začala praskat. Když by se nám voda začínala vařit, doléváme studenou vodou a tím var oddalujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.