Kuře parmentier

Kuchyně kavárny a bistra Nebespán v Kašperských horách je docela malá a skromně vybavená. Tím se tady ale nenechali odradit a zaměřili se mimo jiné na klasické francouzské recepty, které možná mnohým připadají složité, ale opak je pravdou. Zkuste si podle jejich receptu připravit kuře parmentier.

Základem tohoto jednoduchého, ale velmi dobrého, lehkého a efektní ho jídla jsou brambory a kuřecí prsa. Suroviny zcela běžné v každé kuchyni, ale v tomto receptu připravené s francouzským šmrncem.

Suroviny na 4 porce:

5 větších brambor vhodných na kaši
250 ml 30% smetany
50 g másla
3 kuřecí prsa
1 cibule
1 česnek
1 sklenička kuřecího bujónu
3-4 lžíce hrubozrnné hořčice
olivový olej
1/2 lžičky curry
sůl
pepř
kousek parmazánu

Dále potřebujeme:

kulatá servírovací formička (průměr cca 8 cm, výška cca 5 cm)
plech vyložený pečicím papírem


S názvem „parmentier“ se ve francouzské kuchyni setkáte i v jiných receptech, ale každý z nich bude vždy obsahovat brambory. Pan Antoine-Augustin Parmentier žil v 18. století ve Francii a neúnavně bojoval za prosazení brambor jako zdroj potravy pro člověka. Brambory byly totiž ve Francii uznány za „poživatelné“ až v roce 1772, více než 130 let po jejich přivezení do Evropy.

Postup:

1. Připravte běžným způsobem bramborovou kaši, dochuťte ji oříškem másla a trochou smetany, solí a pepřem. Kaše by neměla být moc řídká, abyste ji později mohli tvarovat ve formičce. Můžete samozřejmě použít i zbylou kaši.

2. V pánvi rozpusťte trošku másla, přidejte lžíci olivového oleje, opečte stroužek česneku, přidejte jemně nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte kuře nakrájené na kostičky (max. 2 cm) a zprudka opečte, aby nepustilo moc vody. Přidejte trochu bujónu, 2 lžíce hořčice, osolte, opepřete, nechte mírně povařit a odstavte. Směs by neměla být suchá.

3. Servírovací formičku vymažte máslem a položte na plech. Na „dno“ dejte vrstvu kaše, trochu přitlačte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená ve formičce, na ni vrstvu masové směsi s hořčicí a navrch opět vrstvu kaše. Opatrně sejměte formičku a pokračujte podle toho, kolik porcí chcete vytvořit. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a zapečte cca 10 minut.

4. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, metličkou všlehejte lžíci hrubozrnné hořčice a trochu curry koření podle chuti, případně mírně přisolte. Nechte na mírném ohni zredukovat (pozor, smetana má tendenci pěnit a přetékat).

5. Doprostřed talíře dejte malou naběračku omáčky a posaďte do ní teplé parmentier. Můžete ozdobit například parmazánovým chipsem (z nastrouhaného parmazánu uděláte hromádky na pečícím papíru a dáte zapéct do trouby na 200 stupňů, dokud se parmazán nerozpustí a nevytvoří kompaktní „chipsy“) nebo grilovaným cherry rajčetem, petrželkou apod.

Poznámka:

Jsou možné i různé varianty tohoto pokrmu, a to jak v náplni, tak v omáčce - např. místo hořčice můžete maso dochutit bylinkami, krájenými rajčaty. Můžete také použít jiné maso, například mleté hovězí apod. Základem ale zůstává bramborová kaše.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.