Květákovo-sýrové suflé
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 2 porce:
- Máslo - 50 g
- Hladká mouka - 50 g
- Plnotučné mléko - 450 g
- Sýr (comté, gruyere nebo ementál) - 160 g
- Dijonská hořčice - 1 plž.
- Žloutky - 3 ks
- Sůl
- Bílý mletý pepř
- Květák - ½ hlavičky
- Vaječné bílky - 7 ks
- Citrónová šťáva - 14 kapek
Příprava:
- Do osolené vroucí vody dáme vařit na růžičky rozebraný květák a vaříme doměkka
- Po uvaření květák vyndáme a necháme okapat
- Mouku orestujeme na rozehřátém másle a zalijeme horkým mlékem
- Přidáme květák a provaříme
- Po provaření omáčku rozmixujeme a přecedíme
- Do horké omáčky přimícháme hořčici a sýr
- Než se sýr rozpustí, vyšleháme bílky s citrónovou šťávou do hustého sněhu
- Sníh smícháme se sýrovým základem a hmotu přendáme po jednotlivých porcích do kokotek vymaštěných máslem a vysypaných strouhankou
- Pečeme na 200°C cca 10 minut
- Podáváme se sýrovou omáčkou, kterou vyrobíme ze 150 ml smetany
- Smetanu přivedeme k varu a následně do horké smetany vmícháme 70 g sýra, který použijeme do suflé
- Pro lepší chuť přidáme 1 lžíci třešňovice
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.