Květákovo-sýrové suflé

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 2 porce:

  • Máslo - 50 g
  • Hladká mouka - 50 g
  • Plnotučné mléko - 450 g
  • Sýr (comté, gruyere nebo ementál) - 160 g
  • Dijonská hořčice - 1 plž.
  • Žloutky -  3 ks
  • Sůl
  • Bílý mletý pepř
  • Květák - ½ hlavičky 
  • Vaječné bílky - 7 ks
  • Citrónová šťáva - 14 kapek

Příprava:

  • Do osolené vroucí vody dáme vařit na růžičky rozebraný květák a vaříme doměkka
  • Po uvaření květák vyndáme a necháme okapat
  • Mouku orestujeme na rozehřátém másle a zalijeme horkým mlékem
  • Přidáme květák a provaříme
  • Po provaření omáčku rozmixujeme a přecedíme 
  • Do horké omáčky přimícháme hořčici a sýr
  • Než se sýr rozpustí, vyšleháme bílky s citrónovou šťávou do hustého sněhu
  • Sníh smícháme se sýrovým základem a hmotu přendáme po jednotlivých porcích do kokotek vymaštěných máslem a vysypaných strouhankou
  • Pečeme na 200°C cca 10 minut
  • Podáváme se sýrovou omáčkou, kterou vyrobíme ze 150 ml smetany 
  • Smetanu přivedeme k varu a následně do horké smetany vmícháme 70 g sýra, který použijeme do suflé
  • Pro lepší chuť přidáme 1 lžíci třešňovice
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.