Kysané zelí
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Bílé hlávkové zelí 10 kg
- Sůl 200 g
- Kmín celý 20 g
- Cukr 100 g
- Česnek 2 hlavičky
Postup:
Hlávku zelí rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a potom na kruhadle k tomu určeném nakrouháme do nádoby (za cenu mozolů můžeme krájet i nožem). Přidáme sůl, kmín a cukr a silou propracujeme tak, aby vytékala šťáva.
Na zelí přidáme celé stroužky česneku. Potom zatížíme čistým kamenem tak, aby bylo potopené, a pod poklicí při teplotě zhruba 20 °C necháme kvasit asi jeden měsíc.
Poté můžeme přímo používat nebo sterilovat. Pokud sterilujeme, plníme do ¾ l lahví, kam zelí napěchujeme i se šťávou. Dobře zavíčkujeme. Sterilujeme asi 15 minut ve vroucí vodní lázni.
K nakládání zelí se používá speciální kameninový hrnec, který má v místě posazení poklice žlábek, který plníme vodou. Je to proto, aby se přebytečné plyny dostaly ven, zato nic dovnitř.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.