Kysané zelí

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Bílé hlávkové zelí  10 kg
  • Sůl 200 g
  • Kmín celý  20 g
  • Cukr  100 g
  • Česnek  2 hlavičky

Postup:

Hlávku zelí rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a potom na kruhadle k tomu určeném nakrouháme do nádoby (za cenu mozolů můžeme krájet i nožem). Přidáme sůl, kmín a cukr a silou propracujeme tak, aby vytékala šťáva.

Na zelí přidáme celé stroužky česneku. Potom zatížíme čistým kamenem tak, aby bylo potopené, a pod poklicí při teplotě zhruba 20 °C necháme kvasit asi jeden měsíc.

Poté můžeme přímo používat nebo sterilovat. Pokud sterilujeme, plníme do ¾ l lahví, kam zelí napěchujeme i se šťávou. Dobře zavíčkujeme. Sterilujeme asi 15 minut ve vroucí vodní lázni.

K nakládání zelí se používá speciální kameninový hrnec, který má v místě posazení poklice žlábek, který plníme vodou. Je to proto, aby se přebytečné plyny dostaly ven, zato nic dovnitř.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.