Malinové šarlotky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

10 velkých krajíců bílého toustového chleba
220 g másla
70 g krupicového cukru
čerstvé maliny na ozdobu
meduňka na ozdobu

Na malinovou náplň:
120 g mražených malin
20 g moučkového cukru
160 g crème fraîche

Na mátovou náplň:
2 lžíce sekané máty
120 g crème fraîche
10 g krupicového cukru

Postup:

1. Z toustových chlebů odkrojte kůrky, v pánvi rozpusťte máslo s cukrem a chleba ve směsi z obou stran potopte, obalte a vyjměte.

2. Připravte si čtyři mističky o průměru 9 centimetrů a obsahu zhruba 150 ml. Ze čtyř chlebů vykrojte miskou kolečka a dejte je stranou– šarlotky jimi nakonec uzavřete.

3. Maliny rozmačkejte, přidejte cukr a crème fraîche a našlehejte do hustší pěny.

4. Pohárky vystelte toustovým chlebem – dna i stěny (na každou misku padne přibližně jeden a půl toustu), pak stěny potřete malinovým crème fraîche.

5. Smíchejte suroviny na mátovou náplň, což je crème fraîche, jemně nasekaná čerstvá máta a krupicový cukr a rozdělte ji do pohárků.

6. Zbytek malinového crème fraîche rozetřete navrch, dokonale uzavřete vykrájenými kolečky a dejte na 5 hodin do ledničky.

7. Půl hodiny před podáváním přesuňte šarlotky do mrazáku. Servírujte ozdobené malinami a čerstvou mátou.

autor: Denisa Jeřábková