Marinované klementinky s vanilkovým mascarpone

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Vanilkové mascarpone:

250 g mascarpone
2 lžíce cukru moučky
semínka z ½ vanilkového lusku
150 g vyšlehané šlehačky

Postup:

1. Mascarpone, cukr a vanilková semínka vložíme do mísy a vše smícháme dohladka.

2. Vyšleháme smetanu, pomalu - tak, aby nebyla příliš tuhá, a zlehka ji vmícháme do směsi z mascarpone.

3. Vložíme do lednice a později škrábeme horkou lžící krém ve tvaru noku.

Klementinky:

5 oloupaných a zcela očištěných mandarinek klementinek
200 g cukru krupice
200 g vody
120 ml Grand Marnier

Postup:

1. Zcela očištěné klementinky příčně přeřízneme, přiložíme opět k sobě a vložíme do sklenice.

2. Na plotně v rendlíku přivedeme vodu s cukrem k mírnému varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme, přidáme Grand Marnier a nalijeme na klementinky tak, aby byly zcela ponořené.

3. Vložíme do lednice a necháme marinovat do druhého dne.

autor: Denisa Jeřábková