Marocká polévka z cizrny

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Pavla Kyzra.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 řapíky celeru, nasekané
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 lžičky mletého kmínu, nejlépe římského
  • 600 ml vřelého zeleninového vývaru
  • 400 g plechovka sekaných rajčat s česnekem
  • 400 g plechovka cizrny, propláchnuté
  • 100 g fazolí – z plechovky či mražených, širokých či běžných zelených lusků
  • kůra a šťáva z ½–1 citronu 
  • sůl a pepř na dochucení
  • hrst čerstvého koriandru nebo petrželky

Postup:

V hrnci zahřejte olej a zvolna za častého míchání na něm opečte celer s cibulí. Za deset minut budou krásně vláčné. Poprašte kmínem a smažte ještě minutu. Zvyšte plamen, přilijte vývar, rajčata a cizrnu a řádně opepřete, nejlépe čerstvě mletým pepřem.

Osm minut zlehka vařte, pak přidejte fazolky a citronovou šťávu. Před podáváním dochuťte a posypte trochou kůry i sekanými bylinkami. Jezte s chlebovými plackami.

autor: Denisa Jeřábková