Marocká polévka z cizrny
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Pavla Kyzra.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 řapíky celeru, nasekané
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžičky mletého kmínu, nejlépe římského
- 600 ml vřelého zeleninového vývaru
- 400 g plechovka sekaných rajčat s česnekem
- 400 g plechovka cizrny, propláchnuté
- 100 g fazolí – z plechovky či mražených, širokých či běžných zelených lusků
- kůra a šťáva z ½–1 citronu
- sůl a pepř na dochucení
- hrst čerstvého koriandru nebo petrželky
Postup:
V hrnci zahřejte olej a zvolna za častého míchání na něm opečte celer s cibulí. Za deset minut budou krásně vláčné. Poprašte kmínem a smažte ještě minutu. Zvyšte plamen, přilijte vývar, rajčata a cizrnu a řádně opepřete, nejlépe čerstvě mletým pepřem.
Osm minut zlehka vařte, pak přidejte fazolky a citronovou šťávu. Před podáváním dochuťte a posypte trochou kůry i sekanými bylinkami. Jezte s chlebovými plackami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.