Panzanella
Zbylo vám pečivo? Pak ho rozhodně nevyhazujte a raději si připravte rychlý italský salát podle receptu zakladatele sítě prodejen Sklizeno Davida Kukly.
Suroviny:
rajčata
staré pečivo pokrájené na kousky
1 malý stroužek česneku
60 ml olivového oleje
lžíce vinného octa
1 šalotka
čerstvě mletý pepř
několik listů bazalky
podle chutí případně salátovou okurku nebo kousek žluté papriky
Postup:
1. Pečivo pokrájejte na velikost sousta, pokud je uvnitř měkké, dejte ho na chvíli opéct pod gril.
2. Česnek utřete.
3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
4. Odměřte si olej i ocet.
5. Polovinu listů bazalky nakrájejte nadrobno.
6. Všechny tyto ingredienci dejte do malé uzavíratelné sklenice, přistrouhejte trochu pepře, uzavřete a dobře protřepejte, až se všechny ingredience spojí a vznikne emulze.
7. Kousky pečiva vložte do servírovací mísy. Rajčata pokrájejte na kousky a naskládejte na pečivo, posypejte nahrubo pokrájenými zbylými listy bazalky. Přelijte zálivkou a promíchejte, nechte pečivo, aby trochu nasáklo zálivku, a servírujte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.