Pivní pomazánka obatzda

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

250 g vyzrálého camembertu (či jiného sýra s bílou plísní) pokojové teploty
50 g změklého másla
1 malá cibule, nasekaná nadrobno
1 lžička mleté sladké papriky + špetka na ozdobení
špetka drceného kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
2–3 lžíce světlého piva (nejlépe kvasnicového)
jarní cibulka na ozdobení
preclíky či tmavý chléb k podávání

Postup:

1. Sýr v misce rozmačkejte vidličkou a promíchejte s máslem. Když je směs kompaktní, přidejte najemno nakrájenou cibuli, osolte, ochuťte kořením a přilijte tolik piva, abyste získali konzistenci pomazánky.

2. Ozdobte sekanou jarní cibulkou a poprašte mletou paprikou. Obatzda se tradičně podává s preclíky, ale chutnat vám bude i na tmavém chlebu. Ideální je nechat odležet do druhého dne.

Poznámka:

Výraznější variantu připravíte z nějakého zrajícího sýra – doporučujeme třeba Jihočeský zrající sýr nebo romadur. Naopak jemnější bude, když třetinu camembertu nahradíte tvarohem nebo žervé.

autor: Denisa Jeřábková