Plněná rajčata podle receptu Heleny Rytířové

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

4 velká zralá rajčata
4 plátky bílého toustového chleba
2–3 stroužky prolisovaného česneku
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce sekané petržele
2 lžičky rozemnuté majoránky
sůl a pepř

Postup:

1. Rajčata překrojte na polovinu, osolte a obrácené je nechte 1 hodinu vykapat na mřížce nebo na cedníku.

2. Olivový olej smíchejte s rozetřeným česnekem a touto směsí potřete plátky chleba z obou stran, aby změkly. Trochu oleje s česnekem si nechte na pokapání naplněných rajčat.

3. Z rajčat vydlabejte malou lžičkou střed s jadérky a dužinu rozkrájejte. Chléb rozsekejte spolu s bylinkami a promíchejte s rajčaty. Touto směsí budete plnit dutinu rajčat.

4. Do dutiny rajčat vtlačte co nejvíce náplně a pokapejte ji zbylou směsí oleje a česneku.

5. Troubu nebo gril rozehřejte na 200 °C.

6. Rajčata poskládejte do zapékací mísy a nechte je v troubě zapékat asi 5 minut při nižší teplotě. Pak ještě teplotu zvyšte, aby rajčata na povrchu trochu zhnědla.

7. Podávejte jako předkrm, ale hodí se i jako příloha k hovězímu masu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.