Plněné zelí – holubce

Recpty pro tento týden připravuje autorka kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi Dagmar Březinová. Ta zná tuto kuchyni od dětství, protože její maminka se na Podkarpatské Rusi narodila.

Suroviny:

1 střední hlávka zelí
0,5 kg vepřového masa
0,5 kg hovězího masa
250 g spařené rýže
1 cibule
půl stroužku česneku
3 dcl kysané smetany
50 g sádla
sůl, pepř, paprika, koření pro mletá masa

Postup:

1. Hlávku zelí ponořte do vroucí osolené a jednou lžící octa okyselené vody. Když se zelí rozpadne na jednotlivé listy, vyjměte a naplňte nádivkou.

Nádivka:

1. Vepřové a hovězí maso umeltee, přidejte orestovanou cibulku, česnek, spařenou rýži, sůl, pepř a koření pro mletá masa podle chuti.

2. Vše důkladně promíchejte a spařené zelné listy naplňte nádivkou. Nádivku do listů zaviňte jako do obálky.

3. Vložte do osolené vody. Na dno hrnce položte pro lepší chuť jeden zelný list.

4. Když je vše měkké, přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali trochu mouky, a touto zálivkou holubce polijte. Nechte přejít varem a servírujte. Podávejte s chlebem.