Polévka z bílého chřestu

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

500 g bílého chřestu
50 g másla
1 cibule šalotka
1 l zeleninového vývaru
200 ml smetany
3 žloutky
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
muškátový květ

Postup:

1. Chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce a stonky kromě špiček oloupejte škrabkou. Nakrájejte na kousky.

2. V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm nakrájenou šalotku. Zalijte vývarem, přidejte chřest a vařte 5 minut. Děrovanou lžící vyjměte z polévky pár kousků chřestu, které později použijete na ozdobu – nejlepší jsou špičky.

3. Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Žloutky a smetanu prošlehejte metličkou v misce, pomalu vlijte do hrnce a důkladně rozmíchejte.

4. Nechte minutku přejít varem, osolte a opepřete podle chuti, přidejte špetku muškátového květu a nakonec vložte uvařené kousky chřestu. Můžete ozdobit čerstvými bylinkami, například kerblíkem.

Poznámky:

Tuto polévku můžete připravit i ze zeleného chřestu, bude pak mít výraznější chuť. Vylepšit ji také můžete chlebovými krutony z bílého pečiva osmahnutého na másle.

Pro ještě výraznější chuť si můžete místo zeleninového vývaru připravit vývar z odkrojených konců a chřestových slupek, které povaříte 15 minut ve vroucí vodě.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.