Ředkvičková polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 2 porce:
- Máslo - 1 plž.
- Cibule - 1 ks
- Mladé ředkvičkové lístky - 1 hrneček
- Ředkvičky - 1 svazek
- Brambory- 2 ks
- Zeleninový vývar - 3 hrnečky
- Smetana 33% - 2 hrnečky
- Sůl
- Čerstvě drcený černý pepř
- Kerblík
Příprava:
- V hrnci orestujeme na másle cibuli
- Když je cibule sklenatá, přidáme jemně pokrájené ředkvičky a necháme na mírném ohni změknout
- Potom přihodíme omyté a okapané ředkvičkové listy a mícháme do zavadnutí (trvá to asi 4 minuty)
- Přidáme brambory, zalijeme je horkým vývarem a vaříme asi 20 minut doměkka
- Hrnec stáhneme z ohně a polévku rozmixujeme
- Přes jemné síto zcedíme zpět do hrnce, vmícháme smetanu, ochutíme a převaříme
- Zdobíme pokrájenými ředkvičkami, které jsme si dali na stranu, a kerblíkem
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.