Rizoto z mořských šneků

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Suroviny:

800 g mořských šneků
320 g rizotové rýže
2 dcl bílého vína
6 cl olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
120 g másla
2 l kuřecího vývaru
50 g parmazánu
čerstvý tymián
čerstvý libeček
sůl a pepř

Postup:

1. Mořské šneky uvařte doměkka, tj. asi 20 až 30 minut. Zchlaďte a za pomoci malé pinzety vyndejte z ulit.

2. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek a restujte, než začne zlátnout. Přidejte rýži, větvičku tymiánu a půl minutky za stálého míchání opékejte.

3. Zalijte vínem, osolte, opepřete, ztlumte plamen na nejmenší a zvolna svářejte.

4. Když se víno svaří, po naběračkách postupně přidávejte horký kuřecí vývar a takto duste do stavu, kdy je rýže skoro měkká.

5. Do dostatečně mokrého rizota přidejte máslo nakrájené na kostky, tělíčko uvařených šneků a sekanou nať libečku. Dochuťte.

6. Svařte do hebké krémové konzistence a podávejte s plátky parmazánu.

Poznámka:

V receptu použitý mořský šnek je surmovka vlnitá, kterou koupíte ve specializovaných obchodech s rybami.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.