Rizoto z mořských šneků
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Suroviny:
800 g mořských šneků
320 g rizotové rýže
2 dcl bílého vína
6 cl olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
120 g másla
2 l kuřecího vývaru
50 g parmazánu
čerstvý tymián
čerstvý libeček
sůl a pepř
Postup:
1. Mořské šneky uvařte doměkka, tj. asi 20 až 30 minut. Zchlaďte a za pomoci malé pinzety vyndejte z ulit.
2. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek a restujte, než začne zlátnout. Přidejte rýži, větvičku tymiánu a půl minutky za stálého míchání opékejte.
3. Zalijte vínem, osolte, opepřete, ztlumte plamen na nejmenší a zvolna svářejte.
4. Když se víno svaří, po naběračkách postupně přidávejte horký kuřecí vývar a takto duste do stavu, kdy je rýže skoro měkká.
5. Do dostatečně mokrého rizota přidejte máslo nakrájené na kostky, tělíčko uvařených šneků a sekanou nať libečku. Dochuťte.
6. Svařte do hebké krémové konzistence a podávejte s plátky parmazánu.
Poznámka:
V receptu použitý mořský šnek je surmovka vlnitá, kterou koupíte ve specializovaných obchodech s rybami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.