Roláda s jahodami a šlehačkou

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce solamylu (bramborového škrobu)
  • olej na potření
  • 2 balení smetany ke šlehání
  • 3 větší hrsti jahod, pokrájených + na ozdobu

Postup:

  • Troubu předehřejte na 190°C. Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich tuhý sníh (sníh musí být opravu tuhý). 
  • Pak k nim přimíchejte cukr smíchaný se solamylem a rovněž žloutky. Směs už nešlehejte. 
  • Olejem potřete plech, který předtím vyložte pečícím papírem a na něj rozetřete těsto a dejte asi na 10 minut péct.
  • Horký plát překlopte na utěrku, opatrně z něj stáhněte pečící papír, spolu s utěrkou zarolujte a nechte zchladnout.
  • Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně do ní vmíchejte jahody. Podle chuti můžete i lehce dosladit moučkovým cukrem. 
  • Roládu rozviňte, naplňte ji ochucenou šlehačkou a opatrně zarolujte.  
  • Roládu podávejte s ostatními jahodami. 
  • Místo jahod můžete použít i jakoukoli ovocnou marmeládu.
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.