Roláda s jahodami a šlehačkou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.
Ingredience:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce solamylu (bramborového škrobu)
- olej na potření
- 2 balení smetany ke šlehání
- 3 větší hrsti jahod, pokrájených + na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejte na 190°C. Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich tuhý sníh (sníh musí být opravu tuhý).
- Pak k nim přimíchejte cukr smíchaný se solamylem a rovněž žloutky. Směs už nešlehejte.
- Olejem potřete plech, který předtím vyložte pečícím papírem a na něj rozetřete těsto a dejte asi na 10 minut péct.
- Horký plát překlopte na utěrku, opatrně z něj stáhněte pečící papír, spolu s utěrkou zarolujte a nechte zchladnout.
- Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně do ní vmíchejte jahody. Podle chuti můžete i lehce dosladit moučkovým cukrem.
- Roládu rozviňte, naplňte ji ochucenou šlehačkou a opatrně zarolujte.
- Roládu podávejte s ostatními jahodami.
- Místo jahod můžete použít i jakoukoli ovocnou marmeládu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.