Sekaná pečeně se sýrem a šťouchanými bramborami podle receptu Roberta Bezděka

Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Při vaření používá rád bujóny, stejně jako v následujícím receptu.

Ingredience na 6 porcí:

1 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového masa)
1 hovězí bujón
100 g hladké mouky
3 vejce
150 g sýru eidamského typu vcelku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 cibule
4 stroužky česneku
majoránka
kmín
sůl a pepř
1 vanička šťávy na světlá masa

Pro přípravu šťouchaných brambor:

1,5 kg brambor
50 g másla
sekaná plocholistá petrželka nebo pažitka

Postup:

1. Mleté maso smíchejte s dvěma vejci, česnekem, cibulí, bujónem, pepřem, majoránkou, kmínem a hladkou moukou. Dále přidejte na kostičky nakrájený tvrdý sýr a papriku, aby se nám vytvořila barevná mozaika.

2. Z připravených surovin vytvořte šišku, kterou dejte do vyhřáté trouby a pečte hodinu při teplotě 145°C. Průběžně sekanou potírejte rozšlehaným vejcem a podlévejte výpekem z masa.

3. Šťouchané brambory připravte tak, že uvaříte očištěné brambory v osolené vodě. Po změknutí je scedíte, rozšťoucháte, přidáte kvalitní tuk, sůl a sekanou petržel.

4. Nakonec si připravte šťávu. Do výpeku, který pustilo maso ze sekané, přilijte 3 dcl vody a přidejte šťávu na světlá masa. Vše povařte, vymíchejte dohladka, můžeme procedit a podávat na stůl.

Šéfkuchař Robert Bezděk

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.