Skořicové crème brûlée
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.
Suroviny:
125 ml 12% smetany
125 ml smetany ke šlehání
190 ml mléka
1 svitek skořice
4 žloutky
70 g + 90 g co nejjemnějšího cukru krupice
85 g bílé čokolády
Postup:
1. Zahřejte troubu na 140 °C. Všechnu smetanu, mléko a skořici vložte do rendlíku na mírný oheň a pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Poté odstavte.
2. Žloutky a 70 g cukru utřete do zhoustnutí a zesvětlání. Zalijte ohřátou skořicovou směsí a prošlehejte. Vše přesuňte zpět do rendlíku a na mírném ohni 6 až 8 minut míchejte tak dlouho, až se pudink udrží na zadní straně lžíce. Teplota směsi by neměla přesáhnout 60 stupňů.
3. Sejměte z ohně a vmíchejte do rozpuštěné bílé čokolády.
4. Směs vlijte do dvou ohnivzdorných misek o objemu cca 500 ml a umístěte je do hlubší zapékací nádoby. Pak do ní vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte 40 minut, až pudinky zpevní.
5. Misky vyjměte z pekáče a dejte vychladit. Před podáváním každý pudink posypte dvěma lžičkami cukru a zkaramelizujte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.