Sledi v hořčičné marinádě
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Čerstvý sleď filet 8 ks
- Ocet ¼ l
- Voda ¼ l
- Mrkev 100 g
- Cibule 100 g
- Majonéza 100 g
- Zakysaná smetana 300 g
- Hrubozrnná hořčice 40 g
- Čerstvý kopr
- Bobkový list
- Hořčičné semínko
- Sůl
Postup:
- Svaříme ocet s vodou, mrkví, cibulí, bobkovým listem, hořčičným semínkem a trochu osolíme.
- Necháme vychladnout.
- Do vychladlé várky vložíme filety sledě a necháme jeden den v chladu.
- Ze zakysané smetany, majonézy, hořčice a kopru připravíme marinádu.
- Sledě naložíme do marinády na další den. Potom můžeme podávat.
- Množství kopru regulujte dle vlastní chuti.
- Rozhodně zkuste ochutnat takto připravené sledě s na plátky krájenou vařenou červenou řepou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.