Šnečí polévka s pórkem a slaninou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Suroviny:
400 g šnečího masa ve slaném nálevu
150 g másla
30 g mouky
1,5 l kuřecího vývaru
2 dcl smetany
1 pórek
100 g anglické slaniny
sůl a pepř
Postup:
1. V hrnci nechte rozpustit polovinu másla. Z něj a z mouky připravte světlou jíšku. Zalijte teplým kuřecím vývarem a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete a 15 minut povařte.
2. Přidejte polovinu tělíček šneků a smetanu. Provařte ještě pár minut.
3. Dochuťte a ponorným mixérem polévku rozmixujte s na kostky nakrájeným máslem.
4. Na vedlejší pánvi roztavte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu. Na ní prohřejte zbytek šnečích tělíček a na plátky nakrájenou bílou část pórku.
5. Při servírování na talíř vkládejte do polévky směs šneků, slaniny a pórku.
Poznámka:
Šneci ve slaném nálevu jsou běžně k dostání v obchodech s francouzským a italským sortimentem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.