Šnečí polévka s pórkem a slaninou

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Suroviny:

400 g šnečího masa ve slaném nálevu
150 g másla
30 g mouky
1,5 l kuřecího vývaru
2 dcl smetany
1 pórek
100 g anglické slaniny
sůl a pepř

Postup:

1. V hrnci nechte rozpustit polovinu másla. Z něj a z mouky připravte světlou jíšku. Zalijte teplým kuřecím vývarem a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete a 15 minut povařte.

2. Přidejte polovinu tělíček šneků a smetanu. Provařte ještě pár minut.

3. Dochuťte a ponorným mixérem polévku rozmixujte s na kostky nakrájeným máslem.

4. Na vedlejší pánvi roztavte na nudličky nakrájenou anglickou slaninu. Na ní prohřejte zbytek šnečích tělíček a na plátky nakrájenou bílou část pórku.

5. Při servírování na talíř vkládejte do polévky směs šneků, slaniny a pórku.

Poznámka:

Šneci ve slaném nálevu jsou běžně k dostání v obchodech s francouzským a italským sortimentem.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.