Špenátový quiche z piva

Dnes můžete vyzkoušet další recept z Tradiční venkovské kuchařky od Hany Major Sládkové. Špenátový quiche může posloužit jako lehký oběd nebo večeře.

Suroviny:

200 g hladké mouky
špetka soli
5 lžic piva
125 g Hery nebo másla
máslo na vytření formy
fazole na vyložení koláče

Na náplň:

500 g čerstvého špenátu
2 lžíce másla
1 šalotka
2 stroužky česneku
4 vejce
150 g zakysané smetany
mletý pepř, sůl

Postup:

1. Mouku se solí prosijte do mísy, přidejte na kostky nakrájené změklé máslo nebo Heru, pivo a vypracujte hladké těsto. Zabalte do kuchyňské fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.

2. Formu o průměru 30 cm vymažte máslem. Odleželé těsto rozválejte na plát, pomocí válečku přeneste do formy a vytvarujte vyšší okraje.

3. Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte zapéct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180°C.

4. Z předpečeného korpusu odstraňte fazole a papír. Na korpus rozprostřete špenátovou směs a dopékejte ještě asi 20 minut. Ozdobit můžete natvrdo vařenými vejci.

Náplň:

1. Špenát operte, nechte okapat a otrhejte stonky.

2. V kastrolu rozehřejte máslo a krátce orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a na plátky nakrájený česnek. Přidejte špenát, který na tuku jen spaříte, a pak necháte vychladnout.

3. Vejce rozšlehejte se zakysanou smetanou, promíchejte se špenátem a ochuťte solí a pepřem.