Taštičky z uzeného pstruha s křenovou omáčkou a jarní cibulkou
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Těsto na cca 46 ks taštiček
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- Sůl
- Případně trochu vody
Mouku, vejce, sůl a případně trošku vody smícháme dohromady. Asi 10 minut hněteme tak, aby nám vzniklo pevné, kompaktní a hladké těsto. Zabalíme ho do folie a necháme asi tři hodiny odležet v lednici. Pak ho rozdělíme na díly a vyválíme z něj tenké obdélníky přibližně 10x20 cm.
Na delší stěnu naznačíme rádýlkem čtyři díly. Mezi rysky nastříkáme úměrné množství náplně a přímo na ryskách a koncích těsta, zvlhčíme pomocí štětce. Přehneme kratší stranu v polovině po celé délce, uzavřeme tím těsto jako taštičku. Pečlivě umačkáme v místech, kde se těsto dotýká a rádýlkem rovnoměrně odřízneme tak, aby nám vznikly čtyři kusy taštiček. Pak vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.
Náplň
- 0,9 kg masa z uzených pstruhů bez kostí a kůže
- 100g sýru Philadelphia
- sůl a čerstvě mletý černý pepř k dochucení
Maso z ryb, sýr a trochu soli s pepřem vložíme do kůtru. Umixujeme do hladké kompaktní hmoty. Důkladně promícháme a případně ještě osolíme. Když by se směs zdála příliš suchá, můžeme ještě přidat pár lžic smetany. Vložíme do cukrářského pytlíku a plníme taštičky.
Omáčka na cca 8 porcí po 75 ml
- 30 g másla
- 100 g šalotky najemno
- 34 g vinného bílého octa
- 100 g smetany
- 240 g mléka
- 30 g střídky z bílého toastového chleba
- 80 g čerstvého křenu jemně strouhaného
- sůl a špetka cukru k dochucení
V menším rendlíku rozehřejeme máslo a přidáme šalotku nakrájenou najemno. Společně dusíme a pak zalijeme bílým octem, zavaříme a následně přidáme mléko a smetanu. Pomalu vaříme asi dvě minuty a pak přidáme chléb nakrájený na kostičky. Opět vaříme asi dvě minuty, přidáme křen najemno, zlehka necháme přejít varem, promícháme a ihned promixujeme dohladka ponorným mixérem.
Přecedíme přes síto a můžeme podávat. Pokud budeme omáčku servírovat později, tak ji po ohřátí ještě promixujeme mixérem, aby byla při podávání zlehka napěněná.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.