Taštičky z uzeného pstruha s křenovou omáčkou a jarní cibulkou

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Těsto na cca 46 ks taštiček

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • Sůl
  • Případně trochu vody

Mouku, vejce, sůl a případně trošku vody smícháme dohromady. Asi 10 minut hněteme tak, aby nám vzniklo pevné, kompaktní a hladké těsto. Zabalíme ho do folie a necháme asi tři hodiny odležet v lednici. Pak ho rozdělíme na díly a vyválíme z něj tenké obdélníky přibližně 10x20 cm.

Na delší stěnu naznačíme rádýlkem čtyři díly. Mezi rysky nastříkáme úměrné množství náplně a přímo na ryskách a koncích těsta, zvlhčíme pomocí štětce. Přehneme kratší stranu v polovině po celé délce, uzavřeme tím těsto jako taštičku. Pečlivě umačkáme v místech, kde se těsto dotýká a rádýlkem rovnoměrně odřízneme tak, aby nám vznikly čtyři kusy taštiček. Pak vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.

Náplň

  • 0,9 kg masa z uzených pstruhů bez kostí a kůže
  • 100g sýru Philadelphia
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř k dochucení

Maso z ryb, sýr a trochu soli s pepřem vložíme do kůtru. Umixujeme do hladké kompaktní hmoty. Důkladně promícháme a případně ještě osolíme. Když by se směs zdála příliš suchá, můžeme ještě přidat pár lžic smetany. Vložíme do cukrářského pytlíku a plníme taštičky.

Omáčka na cca 8 porcí po 75 ml

  • 30 g másla
  • 100 g šalotky najemno
  • 34 g vinného bílého octa
  • 100 g smetany
  • 240 g mléka
  • 30 g střídky z bílého toastového chleba
  • 80 g čerstvého křenu jemně strouhaného
  • sůl a špetka cukru k dochucení 

V menším rendlíku rozehřejeme máslo a přidáme šalotku nakrájenou najemno. Společně dusíme a pak zalijeme bílým octem, zavaříme a následně přidáme mléko a smetanu. Pomalu vaříme asi dvě minuty a pak přidáme chléb nakrájený na kostičky. Opět vaříme asi dvě minuty, přidáme křen najemno, zlehka necháme přejít varem, promícháme a ihned promixujeme dohladka ponorným mixérem.

Přecedíme přes síto a můžeme podávat. Pokud budeme omáčku servírovat později, tak ji po ohřátí ještě promixujeme mixérem, aby byla při podávání zlehka napěněná.

autor: Denisa Jeřábková