Telecí játra na cibulce s jablky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Suroviny:

600 g telecích jater
3 cibule
3 jablka
60 g másla
50 g cukru
50 ml bílého vína
sůl a pepř
2 až 3 lžíce omáčky demiglace
pažitka
1 lžíce olivového oleje

Čtěte také

Postup:

1. Játra nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, odstraňte přebytečné blány a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a přidejte játra.

2. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a nechte restovat v pánvičce vedle jater. Jakmile zezlátnou, vyjměte je.

3. Játra otočte a přidejte k nim cibuli nakrájenou na půlkolečka. Játra nesmíte vysušit, měla by být téměř krvavá - v této fázi je vyndejte z pánve.

4. Pak do pánve k cibuli přidejte cukr a nechte ho krátce zkaramelizovat. Cibuli zastříkněte bílým vínem a nechte ho téměř odvařit. Přidejte 2 až 3 lžíce demiglace a nechte společně krátce provařit.

5. Nakonec zjemněte trochou chlazeného másla a osolte.

6. Odpočatá játra osolte a podávejte na restovaných jablkách přelité zkaramelizovanou cibulí a zasypané nahrubo nasekanou pažitkou.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.