Telecí líčka dušená na červeném víně
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 5 porcí:
- Telecí líčka - 750 g
- Mrkev - 150 g
- Řapíkatý celer - 100 g
- Cibule - 150 g
- Červené víno - 5 dcl
- Kuřecí vývar - 1,5 l
- Máslo - 100 g
- Olivový olej - 0,5 dcl
- Čerstvý tymián
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Telecí líčka osolíme, opepříme a opečeme v hrnci na oleji po všech stranách
- Poté je vyndáme a na tom samém oleji opečeme do zlaté až hnědé barvy nahrubo nakrájenou zeleninu
- Odvaříme červeným vínem a hned, jak se jeho objem zredukuje na polovinu, přilijeme vývar
- Zavaříme a vložíme opečená líčka
- Pod pokličkou je v troubě (jen mírně přes 100°C) táhneme asi 4 hodiny doměkka
- Když jsou líčka podušená, vyndáme je z omáčky
- Omáčku svaříme do požadované síly a hustoty
- Dochutíme, zjemníme máslem a podáváme
Poznámka:
- K takto připraveným líčkům je vynikající bramborová kaše
- Stejně dobře jako telecí můžeme upravit i líčka hovězí nebo hovězí oháňku
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.