Telecí líčka dušená na červeném víně

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 5 porcí:

  • Telecí líčka - 750 g
  • Mrkev - 150 g
  • Řapíkatý celer - 100 g
  • Cibule - 150 g
  • Červené víno - 5 dcl
  • Kuřecí vývar - 1,5 l
  • Máslo - 100 g
  • Olivový olej - 0,5 dcl 
  • Čerstvý tymián
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Telecí líčka osolíme, opepříme a opečeme v hrnci na oleji po všech stranách
  • Poté je vyndáme a na tom samém oleji opečeme do zlaté až hnědé barvy nahrubo nakrájenou zeleninu
  • Odvaříme červeným vínem a hned, jak se jeho objem zredukuje na polovinu, přilijeme vývar
  • Zavaříme a vložíme opečená líčka 
  • Pod pokličkou je v troubě (jen mírně přes 100°C) táhneme asi 4 hodiny doměkka
  • Když jsou líčka podušená, vyndáme je z omáčky 
  • Omáčku svaříme do požadované síly a hustoty
  • Dochutíme, zjemníme máslem a podáváme

Poznámka:

  • K takto připraveným líčkům je vynikající bramborová kaše
  • Stejně dobře jako telecí můžeme upravit i líčka hovězí nebo hovězí oháňku
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.