Thajské kuřecí stehno se zázvorem a koriandrem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience - 4 porce:

  • Kuřecí stehno 4 ks
  • Kokosové mléko 1 l
  • Zázvor 200 g
  • Červená kari pasta 1 lžička
  • Červená paprika 2 ks
  • Žlutá paprika 2 ks
  • Chilli paprička 1 ks
  • Šťáva ze 3 limet
  • Koriandr 1 svazek
  • Cukr 1 lžíce
  • Limetové listy 10 ks
  • Olivový olej
  • Sůl

Postup:

  • Zázvor oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo, orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, přidáme lžičku červené kari pasty (můžeme použít i zelenou) a společně zarestujeme asi 3 minuty, aby se nám zázvor nepřipaloval.
  • Zalijeme kokosovým mlékem, které před nalitím protřepeme, aby se nám husté mléko neusadilo vespod. 
  • Přivedeme k varu a vložíme omytá a nasolená kuřecí stehna. Takto dusíme na mírném plamenu doměkka přibližně 45-60 minut.
  • Mezi tím si do malého kastrůlku dáme limetové listy, zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme 20 minut, aby nám vzniknul vývar, který přecedíme a později nalijeme do omáčky.
  • Měkká stehna vyndáme, do základu přidáme na kostičky nakrájené červené a žluté papriky a chvilku podusíme, než změknou. 
  • Poté omáčku důkladně promixujeme dohladka, podle chuti můžeme přidat nasekané chilli papričky, přilijeme vývar z limetových listů, dochutíme solí, cukrem, přidáme šťávu z limet a nakonec zamícháme čerstvý nasekaný koriandr.
  • Ideální příloha je dušená jasmínová rýže.
autor: Denisa Jeřábková