Treska pošírovaná v bílé česnekové omáčce

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • Filet z tresky s kůží  800 g
  • Olivový olej  10 cl
  • Pórek  1 ks
  • Mrkev  100 g
  • Celer  100 g
  • Cibule  100 g
  • Bílé víno 10 cl
  • Smetana 33%   10 cl
  • Kuřecí vývar   20 cl
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Filet tresky zbavíme šupin a rozdělíme na porce.
  • V malém hrnku zalijeme hlavičku česneku rozebranou na stroužky olivovým olejem a pomalu táhneme na nejnižší stupeň, dokud uvnitř česnek nezměkne.
  • Pánev s nepřilnavým povrchem rozpálíme a na olivovém oleji z česneku zprudka opečeme na osolené a opepřené tresce kůži dokřupava.
  • Vyndáme z pánve a dále restujeme nadrobno krájený pórek, mrkev, celer a cibuli.
  • Když se zlehka zabarví, odvaříme vínem. Přidáme kuřecí vývar, smetanu a zvolna sváříme na polovinu objemu.
  • Měkký česnek vyloupeme ze slupek a rozmixujeme s vycezenou bílou omáčkou.
  • Do malé nádoby na pečení nalijeme omáčku a vložíme tresku tak, aby kůže vykukovala ven.
  • Do trouby rozpálené na 100°C vložíme na 10 minut.
  • Vyndáme, případně dochutíme a podáváme.
  • Tepelná úprava tresky je velmi krátká, proto dáváme pozor, aby maso bylo tepelně zpracované, ale nerozpadalo se.
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.