Treska pošírovaná v bílé česnekové omáčce
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Filet z tresky s kůží 800 g
- Olivový olej 10 cl
- Pórek 1 ks
- Mrkev 100 g
- Celer 100 g
- Cibule 100 g
- Bílé víno 10 cl
- Smetana 33% 10 cl
- Kuřecí vývar 20 cl
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Filet tresky zbavíme šupin a rozdělíme na porce.
- V malém hrnku zalijeme hlavičku česneku rozebranou na stroužky olivovým olejem a pomalu táhneme na nejnižší stupeň, dokud uvnitř česnek nezměkne.
- Pánev s nepřilnavým povrchem rozpálíme a na olivovém oleji z česneku zprudka opečeme na osolené a opepřené tresce kůži dokřupava.
- Vyndáme z pánve a dále restujeme nadrobno krájený pórek, mrkev, celer a cibuli.
- Když se zlehka zabarví, odvaříme vínem. Přidáme kuřecí vývar, smetanu a zvolna sváříme na polovinu objemu.
- Měkký česnek vyloupeme ze slupek a rozmixujeme s vycezenou bílou omáčkou.
- Do malé nádoby na pečení nalijeme omáčku a vložíme tresku tak, aby kůže vykukovala ven.
- Do trouby rozpálené na 100°C vložíme na 10 minut.
- Vyndáme, případně dochutíme a podáváme.
- Tepelná úprava tresky je velmi krátká, proto dáváme pozor, aby maso bylo tepelně zpracované, ale nerozpadalo se.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.