Valašská kyselica

Recepty pro tento týden jsou inspirované Valašskem a připravuje je pro vás šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík. Dnes si uvaříme valašskou kyselicu, polévku, která se často vaří při příležitosti zabíjačky.

Suroviny:

400 g uzené křížové kosti
celý pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl
česnek
1 cibule
olej nebo sádlo
300g kysaného zelí
250ml smetany
50g hladké mouky

Postup:

1. Uzenou kost zalijte vodou, přidejte koření a povařte, až bude maso odpadat od kosti.

2. Přeceďte kost a koření, přidejte překrájené zelí.

3. Rozmixujte smetanu a hladkou mouku a 10 minut povařte.

4. Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte nadrobno, opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut provařte.

5. Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.