Vanilková panna cotta s mačkanými jahodami

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Vanilková panna cotta:

900 ml smetany
160 g cukru
1 vanilkový lusk
5 plátků želatiny (nabobtnalé ve studené vodě a vymačkané)

Postup:

1. Smetanu, cukr a vanilkový lusk (rozříznutý a s vytřenými semínky) smícháme v rendlíku a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu.

2. Odstavíme a vmícháme želatinu. Po jejím rozpuštění necháme ještě asi 5 minut vylouhovat vanilku a pak přecedíme přes jemné síto.

3. Naplníme do misek (sklenic), ve kterých po vychlazení a zatuhnutí přímo podáváme (zalité mačkanými jahodami), nebo krém plníme do cukrářských zapékacích misek a necháme vychladit a zatuhnout přes noc v lednici.

4. Těsně před vyklopením krátce nahřejeme misku v horké vodě a nahřátým nožem odřízneme pana cottu od stěn nádoby.

Mačkané jahody:

800 g čerstvých jahod (očištěných, stopek zbavených)
80 g hnědého cukru Muscadavo
20 ml jahodového octa (nebo balsamico octa)

Postup:

1. Jahody a hnědý cukr rozmačkáme vidličkou tak, aby nám vznikla hrubší hmota tekuté konzistence, kterou zvýrazníme trochou octa.

2. Takto připravenou směs vložíme do lednice vychladit.

autor: Denisa Jeřábková