Zadělávané fazolky na kyselo se sázeným vejcem

Ilustrační foto - Foto: Pražský kulinářský  institut - Roman Vaněk

Ilustrační fotoFoto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny 2 porce:

  • Žluté fazolové lusky - 250 g
  • Menší cibule - 1 ks
  • Hladká mouka - 2 plž.
  • Mléko - ½ hrnečku 
  • Máslo - 3 plž.
  • Ocet - 1 plž.
  • Vejce - 2 ks
  • Kopr

Příprava:

  • V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku
  • Když je šalotka sklovatá, zaprášíme ji moukou a jíšku orestujeme
  • Do vroucí slané vody vhodíme fazolky a přivedeme k varu
  • Když jsou fazolky měkké, část vody scedíme a opět vrátíme hrnec s fazolemi na plotýnku
  • Když jsou fazole znovu přivedeny k varu, zahustíme je cibulovou jíškou a provaříme
  • Dle potřeby doředíme mlékem
  • Ochutíme cukrem, solí, octem a pepřem
  • Dle chuti přidáme kopr
  • Pánvičku si zahřejeme na střední stupeň a kápneme trochu oleje
  • Vejce, která jsme před použitím vyndali z lednice předem, aby měla pokojovou teplotu, rozklepneme postupně opatrně na pánvičku
  • Žloutek by se při roztloukání neměl porušit
  • Oheň stáhneme na minimum a pomalu vejce propékáme
  • Hotové sázené vejce má kompletně sražený bílek a krásně propečený žloutek, který je ještě lehce tekoucí
  • Fazolky by měly být omáčkou pouze spojeny, nikoliv v ní plavat
  • Sázené vejce pouze osolíme a opepříme a podáváme na fazolkách
Autor:  Denisa Jeřábková

Nové články v rubrice

  • 29. května  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Jehněčí plec na rozmarýnu s bramborovou rolkou s medvědím česnekem

    Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější...

     
  • 28. května  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Králičí hřbet na kroupetu s jarní cibulkou

    Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější...

     
  • 27. května  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Hovězí líčka s bramborovým pyré a máslovou karotkou

    Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější...

     
Praha
  Srážky: déšť, D11-3,0
  R1exit 23, uzavřeno, stavební práce, Od 30.05.2015 08:00 Do 06.06.2015 23:59, realizace bezpečnostních dopravních prvků (tlumiče nárazů, svodidla atd.) a odstranění nedodělků před úplným zprovozněním ...
  ulice Sbíhavá II, Praha 6, Praha, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 01.06.2015 08:00 Do 15.06.2015 23:59, uzavírka komunikace Sbíhavá II z důvodu výměny vodovodu, Vydal: ÚMČ Praha 06

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas