Zadělávané fazolky na kyselo se sázeným vejcem

Ilustrační foto - Foto: Pražský kulinářský  institut - Roman Vaněk

Ilustrační fotoFoto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny 2 porce:

  • Žluté fazolové lusky - 250 g
  • Menší cibule - 1 ks
  • Hladká mouka - 2 plž.
  • Mléko - ½ hrnečku 
  • Máslo - 3 plž.
  • Ocet - 1 plž.
  • Vejce - 2 ks
  • Kopr

Příprava:

  • V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku
  • Když je šalotka sklovatá, zaprášíme ji moukou a jíšku orestujeme
  • Do vroucí slané vody vhodíme fazolky a přivedeme k varu
  • Když jsou fazolky měkké, část vody scedíme a opět vrátíme hrnec s fazolemi na plotýnku
  • Když jsou fazole znovu přivedeny k varu, zahustíme je cibulovou jíškou a provaříme
  • Dle potřeby doředíme mlékem
  • Ochutíme cukrem, solí, octem a pepřem
  • Dle chuti přidáme kopr
  • Pánvičku si zahřejeme na střední stupeň a kápneme trochu oleje
  • Vejce, která jsme před použitím vyndali z lednice předem, aby měla pokojovou teplotu, rozklepneme postupně opatrně na pánvičku
  • Žloutek by se při roztloukání neměl porušit
  • Oheň stáhneme na minimum a pomalu vejce propékáme
  • Hotové sázené vejce má kompletně sražený bílek a krásně propečený žloutek, který je ještě lehce tekoucí
  • Fazolky by měly být omáčkou pouze spojeny, nikoliv v ní plavat
  • Sázené vejce pouze osolíme a opepříme a podáváme na fazolkách
Autor:  Denisa Jeřábková

Nové články v rubrice

Praha
  Od 31.3.2015 17:20 do 19:25; v ulici Kovářská v obci Praha; U čp. 16.; nehoda; 2 havarovaná vozidla
  Od 31.3.2015 17:15 do 18:20; v ulici Gončarenkova v obci Praha; Křižovatka s ul. Jeremenkova.; padlý strom, průjezd se zvýšenou opatrností; probíhají odklízecí práce; spadlý strom na vozovce, na místě ...
  Od 31.3.2015 17:10 do 18:15; v ulici Vršovická v obci Praha; U čp. 8.; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; neprůjezdná zpevněná krajnice; odstaveno OA. čeká se na odtah.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas