Zadělávané fazolky na kyselo se sázeným vejcem

Ilustrační foto - Foto: Pražský kulinářský  institut - Roman Vaněk

Ilustrační fotoFoto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny 2 porce:

  • Žluté fazolové lusky - 250 g
  • Menší cibule - 1 ks
  • Hladká mouka - 2 plž.
  • Mléko - ½ hrnečku 
  • Máslo - 3 plž.
  • Ocet - 1 plž.
  • Vejce - 2 ks
  • Kopr

Příprava:

  • V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku
  • Když je šalotka sklovatá, zaprášíme ji moukou a jíšku orestujeme
  • Do vroucí slané vody vhodíme fazolky a přivedeme k varu
  • Když jsou fazolky měkké, část vody scedíme a opět vrátíme hrnec s fazolemi na plotýnku
  • Když jsou fazole znovu přivedeny k varu, zahustíme je cibulovou jíškou a provaříme
  • Dle potřeby doředíme mlékem
  • Ochutíme cukrem, solí, octem a pepřem
  • Dle chuti přidáme kopr
  • Pánvičku si zahřejeme na střední stupeň a kápneme trochu oleje
  • Vejce, která jsme před použitím vyndali z lednice předem, aby měla pokojovou teplotu, rozklepneme postupně opatrně na pánvičku
  • Žloutek by se při roztloukání neměl porušit
  • Oheň stáhneme na minimum a pomalu vejce propékáme
  • Hotové sázené vejce má kompletně sražený bílek a krásně propečený žloutek, který je ještě lehce tekoucí
  • Fazolky by měly být omáčkou pouze spojeny, nikoliv v ní plavat
  • Sázené vejce pouze osolíme a opepříme a podáváme na fazolkách
Autor:  Denisa Jeřábková

Nové články v rubrice

  • 23. srpna  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Plněné prso perličky s bramborovou terinou

    Už jste někdy zkoušeli péct maso z perličky? Má výrazné chuťové a aromatické vlastnosti. Perlička je většinou vhodná k pečení nebo dušení. Šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada Radek David doporučuje prsa...

     
  • 22. srpna  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Jehněčí kotletky v bylinkové krustě

    Jehněčí maso je v Čechách stále více oblíbené. Je to maso, které pochází z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Recept na to, jak si připravit jehněčí kotletky, pro vás připravil šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina...

     
  • 21. srpna  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Králičí stehno na divoko s majoránkou a pastinákovým pyré

    Jemné a lehké králičí maso patří k tradiční české kuchyni. Je chutné, snadno stravitelné a především zdravé. Maso z králíka můžete připravit na mnoho způsobů. Na recept šéfkuchaře restaurací La Veranda a Babiččina zahrada...

     
Praha
  Od 28.8.2015 10:50 do 11:50; v ulici Těšnovský tunel v obci Praha; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; pro poruchu odstavené vozidlo
  ulice Těšnovský tunel, v obci Praha směr z centra, nehoda, neprůjezdný levý jízdní pruh, Od 28.08.2015 10:50 Do 28.08.2015 12:50, osobní vozidlo
  ulice Adamova, mezi křižovatkami ulic Veleslavínská a Pod dvorem, Praha 6, Praha, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 31.08.2015 07:00 Do 01.09.2015 16:00, uzavírka komunikace z důvodu stavby přípojky ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas