Zadělávané fazolky na kyselo se sázeným vejcem

Ilustrační foto - Foto: Pražský kulinářský  institut - Roman Vaněk

Ilustrační fotoFoto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny 2 porce:

  • Žluté fazolové lusky - 250 g
  • Menší cibule - 1 ks
  • Hladká mouka - 2 plž.
  • Mléko - ½ hrnečku 
  • Máslo - 3 plž.
  • Ocet - 1 plž.
  • Vejce - 2 ks
  • Kopr

Příprava:

  • V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku
  • Když je šalotka sklovatá, zaprášíme ji moukou a jíšku orestujeme
  • Do vroucí slané vody vhodíme fazolky a přivedeme k varu
  • Když jsou fazolky měkké, část vody scedíme a opět vrátíme hrnec s fazolemi na plotýnku
  • Když jsou fazole znovu přivedeny k varu, zahustíme je cibulovou jíškou a provaříme
  • Dle potřeby doředíme mlékem
  • Ochutíme cukrem, solí, octem a pepřem
  • Dle chuti přidáme kopr
  • Pánvičku si zahřejeme na střední stupeň a kápneme trochu oleje
  • Vejce, která jsme před použitím vyndali z lednice předem, aby měla pokojovou teplotu, rozklepneme postupně opatrně na pánvičku
  • Žloutek by se při roztloukání neměl porušit
  • Oheň stáhneme na minimum a pomalu vejce propékáme
  • Hotové sázené vejce má kompletně sražený bílek a krásně propečený žloutek, který je ještě lehce tekoucí
  • Fazolky by měly být omáčkou pouze spojeny, nikoliv v ní plavat
  • Sázené vejce pouze osolíme a opepříme a podáváme na fazolkách
Autor:  Denisa Jeřábková

Nové články v rubrice

  • 30. července  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Salátové lasagne

    Italské lasagne zná asi každý. Překvapilo by vás ale, kdybychom místo těstovin použili listový salát? Recept na lasagne z listového salátu má pro vás odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková.

     
  • 29. července  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Třešňové želé

    Všude dozrávají třešně, kdyby vás už omrzelo jíst je samotné, můžete z nich připravit rychlý, lehký a osvěžující dezert. Tip na originální recept má odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková.

     
  • 28. července  2015 v 11:10     Audio  rubrika: Dobrou chuť

    Balkánská pomazánka

    Domácí pomazánky nesmí chybět na žádné párty. Mezi ty nejznámější patří vajíčková, tvarohová, rybičková nebo třeba balkánská. Právě na tu pro vás máme recept od Wlasty Hlinkové. Wlasta je odbornice na raw stravu, takže...

     
Praha
  Od 30.7.2015 19:15 do 22:00; na trase Štěrboholy - Střešovice v ulici Barrandovský most v obci Praha; ve směru na Prahu 5; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 levé jízdní pruhy uzavřeny; OA x motocykl se ...
  Od 30.7.2015 18:45 do 20:50; v ulici Řepová v obci Praha; x Řepová - blokují; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2x osobní bez zranění
  Od 30.7.2015 18:40 do 20:45; v ulici Klimentská v obci Praha; nájezd na ul. Wilsonova - blokují pravý jízdní pruh; nehoda; 3 havarovaná vozidla; 3x osobní bez zranění

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2015 Český rozhlas