Zadělávané fazolky na kyselo se sázeným vejcem

Ilustrační foto - Foto: Pražský kulinářský  institut - Roman Vaněk

Ilustrační fotoFoto: Pražský kulinářský institut - Roman Vaněk

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny 2 porce:

  • Žluté fazolové lusky - 250 g
  • Menší cibule - 1 ks
  • Hladká mouka - 2 plž.
  • Mléko - ½ hrnečku 
  • Máslo - 3 plž.
  • Ocet - 1 plž.
  • Vejce - 2 ks
  • Kopr

Příprava:

  • V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku
  • Když je šalotka sklovatá, zaprášíme ji moukou a jíšku orestujeme
  • Do vroucí slané vody vhodíme fazolky a přivedeme k varu
  • Když jsou fazolky měkké, část vody scedíme a opět vrátíme hrnec s fazolemi na plotýnku
  • Když jsou fazole znovu přivedeny k varu, zahustíme je cibulovou jíškou a provaříme
  • Dle potřeby doředíme mlékem
  • Ochutíme cukrem, solí, octem a pepřem
  • Dle chuti přidáme kopr
  • Pánvičku si zahřejeme na střední stupeň a kápneme trochu oleje
  • Vejce, která jsme před použitím vyndali z lednice předem, aby měla pokojovou teplotu, rozklepneme postupně opatrně na pánvičku
  • Žloutek by se při roztloukání neměl porušit
  • Oheň stáhneme na minimum a pomalu vejce propékáme
  • Hotové sázené vejce má kompletně sražený bílek a krásně propečený žloutek, který je ještě lehce tekoucí
  • Fazolky by měly být omáčkou pouze spojeny, nikoliv v ní plavat
  • Sázené vejce pouze osolíme a opepříme a podáváme na fazolkách
Autor:  Denisa Jeřábková

Nové články v rubrice

Praha
  Od 28.11.2014 12:50 do 13:50; v ulici Na louži v obci Praha; nehoda; 2 x OA
  R1, mezi km 18.2 a 20, (zpráva zrušena), Od 28.11.2014 12:59:46 Do 28.11.2014 13:09:46
  ulice Smiřická, mezi křižovatkami ulic Medinská a V pátém, Praha-Klánovice, Praha, práce na inženýrských sítích, levý jízdní pruh uzavřen, Od 01.12.2014 08:00 Do 06.12.2014 20:00, Vodovodní přípojka pro ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas