Zaječí předky se šípkovou omáčkou
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 4 ks zaječích předků
- 100 g uzeného špeku
- 70 g očištěné mrkve na kostičky 7 x 7 mm
- 80g očištěného celeru na kostičky 7 x 7 mm
- 60 g očištěné petržele na kostičky 7 x 7 mm
- 200 g očištěné cibule na kostičky 5 x 5 mm
- 2 větší bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 30 kuliček černého pepře
- 2-3 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g šípkového protlaku
- 150 ml červeného vína
Postup:
Zaječí předky opláchneme, osušíme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji v menším hrnci. Poté maso vyjmeme, přilijeme olej a přidáme kořenovou zeleninu.
Když základ lehce ztmavne, přidáme cibuli a vše karamelizujeme do tmavě hněda. Pak přidáme protlak a po chvíli restování i šípkový protlak. Následuje víno, koření, opečené maso a zalití asi litrem vody či vývarem.
Vše dusíme asi 3 hodiny doměkka. Nakonec vyjmeme maso, osolíme, opepříme a řádně propasírujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.