Zaječí předky se šípkovou omáčkou

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • 4 ks zaječích předků
  • 100 g uzeného špeku
  • 70 g očištěné mrkve na kostičky 7 x 7 mm
  • 80g očištěného celeru na kostičky 7 x 7 mm
  • 60 g očištěné petržele na kostičky 7 x 7 mm
  • 200 g očištěné cibule na kostičky 5 x 5 mm
  • 2 větší bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 30 kuliček černého pepře
  • 2-3 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g šípkového protlaku
  • 150 ml červeného vína

Postup:

Zaječí předky opláchneme, osušíme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji v menším hrnci. Poté maso vyjmeme, přilijeme olej a přidáme kořenovou zeleninu.

Když základ lehce ztmavne, přidáme cibuli a vše karamelizujeme do tmavě hněda. Pak přidáme protlak a po chvíli restování i šípkový protlak. Následuje víno, koření, opečené maso a zalití asi litrem vody či vývarem.

Vše dusíme asi 3 hodiny doměkka. Nakonec vyjmeme maso, osolíme, opepříme a řádně propasírujeme.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.