Zakarpatský boršč

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

0,8 kg hovězího předního uvaříme doměkka ve třech litrech vody s 2 ks bobkového listu, 10 kuličkami nového koření, 15 kuličkami pepře a lžičkou soli (výsledného vývaru bude asi 2 litry).

Ingredience:

  • Vařené maso nakrájené na kostičky 
  • 2,1 l vývaru
  • 2 červené řepy uvařené ve slupce v osolené vodě, pak oloupané a nastrouhané nahrubo
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 menší mrkve na nudličky
  • 1 menší petržel na nudličky
  • 100 g celeru na nudličky
  • 1 stonek řapíku na silnější proužky
  • 3 menší cibule nakrájené najemno
  • 1 malý rajčatový protlak (70 g)
  • 2 střední brambory na kostičky
  • Čtvrtka bílého zelí nakrájená nadrobno (cca 400 g)
  • Hrst kopru a listové petržele na závěr

K dochucení:

  • 5 lžic cukru
  • 4 lžíce octa
  • citrónová šťáva (z 1ks) a trochu strouhané kůry
  • 2 lžíce soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • Zakysaná smetana při podávání 1 větší lžíce do každé porce (nebo bílý jogurt)

Postup:

Připravíme si veškeré ingredience. Maso nakrájené ve vývaru, nastrouhanou řepu, protlak, kořenovou zeleninu společně s cibulí, nakrájené brambory v misce s vodou, aby nám nezčernaly, a misku s koprem a listovou petrželí.

Do rozehřátého hrnce (Ø5l) nalijeme olej a po chvilce nasypeme syrovou zeleninu s cibulí. Asi 3 až 5 minut restujeme a přidáme zelí. Opět chvilku restujeme a přidáme protlak. Dobře promícháme, restujeme a následně zalijeme vývarem s masem. Přidáme scezené syrové brambory, cukr a sůl a vaříme doměkka.

Pak do polévky nastrouháme citrónovou kůru, následně vymačkáme šťávu, přidáme ocet a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Nakonec přidáme misku nastrouhané řepy, dobře promícháme a nasypeme misku sekaných čerstvých bylin. Opět případně dochutíme solí, cukrem, octem, vše dobře promícháme a podáváme. Na každou porci si dáme lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Poznámka:

Do základu můžete v sezóně též přidat 1 nebo 2 zralá sladká rajčata.

autor: Denisa Jeřábková