Vyrážíte do přírody? Máme pro vás pár tipů

8. srpen 2016

Pomalu se blíží prázdniny, tedy i cestování, kempování a výlety do přírody. Proto jsme vyzpovídali Víta Hrušku. Jaký vybrat stan, spacák, obuv, oblečení a další vybavení?

Jak vybrat stan? Je důležité, kam jedeme - na hory, do kempu, na festival apod. Na festival stačí jednoduchý levný jednoplášťováý stan. Na hory, do extrémních podmínek - Norsko, Nepál, Indie - tam potřebujeme stabilní lehkou konstrukci, odolný, dobře sbalitelný stan. Musíme počítat s tím, že komfortní místo pro jednoho člověka může být 60 - 85 cm - rozměr pro jednoho ležícího člověka v ramenou. Vždy je lepší větší stan a v případě, že nám uvnitř zbývá místo, je dobré dát do stanu batohy. Nic nám do nich v noci nevleze a nikdo nám je ani neukradne.

Do stanu na spaní potřebujeme podložku pod spacák. Alumatka má z jedné strany hliníkovou fólii, která by měla být otočená směrem k tělu. Není to podle Víta Hrušky ale nijak komfortní záležitost. Karimatky můžou být pěnové, nebo nafukovací. Pěnové karimatky nejsou tak pohodlné jako nafukovací nebo samonafukovací. Nafukovací karimatky by se měly vždy v rozloženém stavu a s povoleným ventilem.

Nezbytnou součástí vybavení do přírody je spací pytel. Ten by se měl kupovat podle výšky postavy, jinak nám může být zima. Ideální je výška člověka plus 10 cm. Muži vybírají spací pytle podle limitní teploty, ženya děti pak podle komfortní teploty.

Vít Hruška, specialista na vybavení do přírody

Batohy dělíme podle objemu na malé, střední a velké. Dá se říct, že čím lépe je vyřešený vnitřní prostor batohu, tím snáze se nakládá s vybavením v batohu. Jednokomorový batoh funguje stejně jako cestovní taška, kde mám všechno pohormadě. Všechny větší batohy se dnes vyrábějí s konstrukcí, aby batoh držel tvar a dobře seděl na zádech. Konstrukce bývá vyjímatelná a v mnoha případech je možné ji použít i jiným způsobem, třeba jako improvizovanou dlahu nebo lopatu.

Všechny odvysílané díly najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio