Jak na klíšťata?

4. červenec 2016

S Ing. Miroslavou Burýškovou jsme hledali odpovědi na otázky kde se infikují klíšťata, jakými nemocemi nás mohou nakazit, jak se proti nim chránit, jak poznat, jestli klíště, které jsme si vyndali, bylo infekční, z kolika procent pak i nám hrozí tato infekce, jestli je vyšetření 100%, proti kterým infekcím z klíšťat je možné se nechat očkovat a je na to ještě vůbec čas?

Sezóna klíšťat už začala. Objevují se díky mírné zimě, podle Miroslavy Burýškové se letos objevila už v lednu a v únoru. Na klíšťata je třeba dávat si pozor celý rok. Přenášejí řadu nemocí, nejen známou encefalitidu a lymskou boreliózu, ale třeba také bartonelózu, babesiózu, tularemii a ehrlichiózu.

Tyto nemoci jsou nebezpečné tím, že pokud se neobjeví typické příznaky, pak je složitá jejich diagnostika a nemoc může zůstat nerozpoznána a přejít do dalších stadií. Klíšťata sama se nakazí od ptáků a drobných savců a slouží jako přenašeči nemocí.

Klíštěti je dobré se vyhnout. Miroslava Burýšková doporučuje světlé oblečení, na kterém jsou klišťata lépe vidět, a použití repelentů, případně receptů našich babiček na nejrůznější výluhy z bylinek a citrusových silic.

Při odstranění klíštěte použít navlhčenou vatovou štětičkou, pokud je klíště větší, pak je vhodné použít kartu, která pomůže klíště odstranit. Pokud zůstanou kusadla v ráně, tak vydezinfikovat a tělo si s nimi poradí, z nich už infekce nehrozí.

Ing. Miroslava Burýšková, molekulární bioložka a vedoucí laboratoře Protean

Čím dříve se klíště odstraní, tím nižší je riziko infekce. U encefalitidy stačí už půl hodiny k přenosu nemoci, u lymeské boreliózy je ta doba delší, nákaza byla prokázána už po čtyřech hodinách. Možné je ale odstraněné klíště poslat do laboratoře na vyšetření, abychom zjistili, zda bylo infekční.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio