Aromaterapie

29. srpen 2016

Dopolední poradny nám provoněly esenciální oleje a my jsme si nechali poradit, jak je správně používat, aby měly pozitivní vliv na naše zdraví, psychiku, krásu i domácí pohodu.

Jde v aromaterapii víc o zdraví, nebo o krásu či duševní pohodu? Ivana Navrátilová se ptala aromaterapeutky Vesny Sarvadijové.

Esenciální oleje se získávají z rostlin. Je to "krev" rostliny, může být i v semenech, listech a kořenech. Každá rostlina má esence trochu jinde.

Možností aplikace aromaterapie je velké množství. Dýcháním, inhalací, ochucením nápojů, do koupelí, na masáže. Vždy záleží na konkrétní obtíži, kterou chce člověk pomocí esenciálního oleje řešit. Oleje vonné - na syntetické bázi, komerční esenciální oleje, které jsou kvůli ceně nastavené syntetikou, a terapeutické oleje, které jsou nejdražší a můžou léčit a je možné je užívat i do jídla a pití.

U olejů platí pravidlo, že už malé množství je hodně. Při jejich použití rozhodně neplatí čím víc, tím lépe. Pozor je třeba dávat v těhotenství. K základním olejům , které by měly být v každé domácnosti, jsou citrón a máta. Citrón pomáhá z deperesí, máta osvěžuje, odstraňuje bolest hlavy. Levandule se používá na popálení a řezné rány. Uchovávat je můžeme v lednici.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio