Čistý zub se nezkazí, říká zubařka

20. listopad 2015

Tento týden se Ivana Navrátilová v odpolední poradně věnovala péči o zuby našich dětí. Se zubařkou Gabrielou Tukovou řešily, kdy poprvé k zubaři, jak si správně čistit zuby, aby se nekazily, ale třeba i o rovnátkách.

Poprvé k zubaři by dítě mělo podle Gabriely Tukové kolem jednoho roku: „Je důležité, aby si děti zvykly na prostředí ordinace a na to, že někomu ukazují zoubky.“ Pak by měl zubař dítě vidět jednou za půl roku. „Sleduje úroveň hygieny, sleduje, jak zuby rostou. Od čtyř let děláme i rentgenové snímky, které nám můžou odhalit mezizubní kazy,“ vysvětluje doktorka Tuková.

Zoubky by se měly začít čistit, už když se dítěti prořeže první zub. „Čistíme gázou nebo kapesníčkem. Při bolestech při prořezávání zoubků používáme kousátka nebo různé gely. Když se objeví teplota, pak dáme dítěti čípek, který pomůže od bolesti a zároveň sníží horečku.“

Děti si samy můžou čistit zuby od doby, kdy to zvládnou, tedy až udrží kartáček. Čistit si je musí dvakrát denně, ráno a večer, a používat kartáček s měkkými štětinkami. Používat můžou i ústní vodu, ta sama o sobě ale zuby nevyčistí. A samozřejmě rodiče musí dítě kontrolovat a zoubky mu ještě dočistit.

Rovnátka se podle Gabriely Tukové můžou použít i u dětí s dočasnými zuby, které mají předkus nebo otevřený skus. Jsou to ale rovnátka vyndavací. „Pevná rovnátka dáváme na druhé zuby, dolní hranice je kolem desátého roku, když má dítě prořezané trvalé zuby,“ říká zubařka. Rovnátka je nutné nosit jedena půl až dva roky a zásadní je perfektní ústní hygiena. „Zuby se musí čistit po každém jídle, aby nedocházelo k zánětům dásní a poškozování skloviny. Důležité je chodit pravidelně i k dentální hygienistce,“ uzavírá doktorka Tuková.

Gabriela Tuková, zubařka
autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.