Co nechci číst v novinách, neříkám před novináři. To je zlaté pravidlo

13. listopad 2015

Jak správně komunikovat s novináři a jak se nebát mikrofonu nebo kamery? O tom si povídala Ivana Navrátilová s mediálním odborníkem Ondřejem Kubalou.

Když se s vámi začne bavit novinář, je potřeba vědět několik důležitých věcí, říká Ondřej Kubala. „Pokud se s vámi někdo začne bavit a představí se jako novinář, tak počítejte s tím, že si pořizuje záznam, který pak i bez vašeho souhlasu může použít.“

Trochu jiné je to s fotografiemi. „Když jde o reportážní fotografii, která se vztahuje k aktuálnímu dění, tak se vás novinář nemusí ptát, jestli vás může fotit. Když to nebude reportážní fotografie, tedy když se reportáž nevztahuje k žádné akci, která se na místě koná, tak potom váš souhlas musí mít,“ vysvětluje Ondřej Kubala.

Ondřej Kubala

A co natáčení skrytou kamerou?
„S tím se pravděpodobně nesetkáte. Je to sporadické, skrytá kamera se používá v investigativních reportážích a pravděpodobně se vám to nestane. Tedy pokud nejste celebrita nebo politik, to znamená veřejně činná osoba, ti s tím musí počítat," říká Ondřej Kubala. "Anebo pokud nejste lump, kterému jde novinář po krku."

A na co ještě si dát pozor? „Pokud vás natáčí televize, dejte si pozor na to, jak vypadáte. Dávejte si pozor na manipulativní otázky, které používají bulvární média - Co na to říkáte? To je hrůza, že? Pak totiž odpovíte přesně tak, jak chce novinář, ne jak chcete vy. Vždycky platí zlaté pravidlo, co nehcete číst v novinách, o tom nikdy nemluvte před novináři," uzavírá Ondřej Kubala.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio