Funkční oblečení pro sport a pobyt v přírodě

25. červenec 2016

Od podzimu do jara, ale i přes léto využijeme funkční oblečení. V něm bychom měli zvládat všechny rozmary počasí. Jak na to nám řekla Kateřina Princová, spolumajitelka prodejny funkčního oblečení.

Funkční oblečení nám umožnuje trávi čas venku za každého počasí tak, abychom se cítilikomfortně. V létě nás chrání přesd sluncem a od podzimu do jara před větrem i deštěm, ale zároveň odvádí od těla pot.

Dobré je mít několik vrstev, které se kombinují. Nepromokavou prodyšnou bundu, fleesovou mikinu, rychleschnoucí tričko, které zároveň odvádí pot, nepromokavé a prodyšné kalhoty a boty s membránou, která nepropouští mokro dovnitř, ale odvádí vlhkost ven.

Boty

Funkční boty nám umožní projít vlhkou trávou a mít nohy v suchu. Mívají speciální membránu, která odvádí vlhkost ven a nepustí vodu dovnitř. Existují funkční boty do přírody i boty do města. Boty od kvalitních výrobců jsou testovány a jsou zdravotně nezávadné. Boty do přírody mají kvalitní podrážku, která neklouže. Na léto jsou vhodné sandály s uzavřenou špičkou (ty membránu nemají) a případně se síťkou, která brání tomu, aby nám do boty nepadaly kamínky.

Oblečení proti slunci

Pod oblečení, které chrání před UV, už není potřeba se mazat ochranným krémem. Před UV chrání každé oblečení, i to obyčejné, ale každé jinak. Světlé barvy propouštějí víc záření, tmavé méně. Při namočení UV záření proniká obyčejným oblečením víc. Proto je na léto vhodné speciální oblečení, kde výrobce zaručuje vyšší UV faktor - typické jsou plavky. Můžou to být trička s dlouhými rukávy nebo i kombinézy. Ty navíc i rychleji schnou, takže není potřeba se z mokrého převlékat.

Kateřina Princová, spolumajitelka prodejny funkčního dětského oblečení Skibi kids shop

Poslechněte si odvysílané poradny v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio