Infekčnost klíštěte se dá vyšetřit

8. duben 2017

V loňském roce u nás onemocnělo klíšťovou encefalitidou 565 lidí a více než 4 a půl tisíce lidí boreliózou. Typické příznaky se téměř u poloviny lidí neprojeví a neodhalená nemoc pak přechází do dalších fází, kdy je jen těžko léčitelná.

Lidé většinou klíště po vyjmutí z kůže likvidují. Zbavují se tak možnosti velmi rychle určit riziko nákazy přímo z klíštěte, které je napadlo. Je totiž možné ho poslat do laboratoře na vyšetření. „Pokud vyšetříme, že je klíště přenašečem infekce a hrozí od něj riziko nákazy, tak dáme obratem tomu, kdo nám klíště poslal, vědět a on může okamžitě provést preventivní opatření, která zabrání rozvoji nemoci. I pro lékaře je tato informace důležitá pro usnadnění diagnózy a zahájení včasné léčby, což je obzvláště v případě lymeské boreliózy velice důležité," vysvětluje Miroslava Burýšková, vedoucí molekulárně biologické laboratoře Protean.

Klíšťata nejčastěji přenášejí boreliózu, klíšťovou encefalitidu, ehrlichiózu a překvapivě často také babesiózu. Očkování je možné pouze proti klíšťové encefalitidě. Vzhledem k tomu, že riziko přenosu nákazy z infikovaného klíštěte roste s dobou, po kterou bylo přisáté, je důležité odstranit jej co nejdříve. „Klíště nemažeme žádnou mastí ani olejem, ale vyndáme ho nejlépe pomocí speciální karty se zářezy či pinzetou nebo vyvikláme vatovou štětičkou či sirkou, pokud je velmi malé, a místo přisátí poté vydesinfikujeme," radí Miroslava Burýšková.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio