Jak na respirační onemocnění?

1. únor 2016

V odpoledních poradnách jsem se věnovali respiračním chorobám, které právě v těchto dnech trápí mnohé z nás. Jak poznáme, jestli máme angínu, či chřipku a jak na tyhle nemoci vyzrát radí vedoucí lékařka ambulance ORL Nemocnice Na Bulovce Magdalena Kantová.

Chřipka

"Chřipka se pozná obtížně, často se projevuje teplotou, bolestmi těla a často se neliší od běžného nachlazení," říká doktorka Kantová. Podle ní bychom neměli obtíže podcenit, pít dostatek tekutin, snižovat teplotu a odpočívat. Rozhodně nedoporučuje vzít si léky a odejít do práce nebo odjet na hory. Na chřipku nepomůžou antibiotika, protože nemoc je virového původu. Zbývá chřipku v klidu vyležet.

Angína

"Angína se s chřipkou nedá splést," říká doktorka Kantová. Jsou silné bolesti v krku, je vysoká teplota a v krku zarudnutí a povlaky. Je to infekční onemocnění a trvá týden až deset dní, kdy se podávají antibiotika. Podle doktorky Kantové je ale dobré zůstat doma dva týdny. Při první bolesti v krku doporučuje kloktat šalvěj, řepík a na krk si dávat obklad.

Zánět středního ucha

Podle Magdaleny Kantové onemocní děti, které k tomu mají přdpoklady, často ty, které právě nastoupily do mateřské školy. Když ucho bolí, je dobré dát studený obklad, rozkapat nos a pokud bolest nepovolí, vyhledat lékaře.

Píchnout ucho, nebo ne? V Americe nebo v severských zemích se uši běžně nepíchají, ale nasadí se antibiotika a léky proti bolesti. Podle doktorky Kantové je to věc názoru: "Já osobně doporučuji ucho píchnout, protože podle mě je hojení rychlejší."

Kašel a rýma

Rýma a kašel je podráždění sliznic, které jsou oteklé, podrážděné, produkující hlen. Když má člověk ucpaný nos, tak se cítí tak špatně, že vypadá jako závažně nemocný. Pokud kašel trvá déle než týden, je třeba kontrola u dětského nebo praktického lékaře.

"Štěkavý kašel u dětí, tam je potřeba otevřít okno, dát studený obklad a vyhledat lékaře. Zánět hrtanu, takzvaná laryngitida, může někdy vést k dušnost. Vždy je potřeba, aby nemocného viděl lékař," říká doktorka Kantová.

Prevence

Stoprocentní oprevence neexistuje. Doktorka Kanotvá doporučuje používat zdravý rozum a nechodit v tomto období plavat, návštěvovat obchodní centra a jiná uzavřená místa, kde je hodně lidí. Pokud ale už onemocníme, máme se nemoci věnovat a vyležet ji, jinak hrozí komplikace.

Nestihli jste naše Poradny? Poslechněte si odvysílané díly v našem iRadiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio