Jak zhubnout a cítit se dobře?

4. červenec 2016

Jak zatočit s nadbytečnými kilogramy? Aby to opravdu fungovalo, je třeba začít s celkovou změnou životního stylu. Víc ví výživová poradkyně, psycholožka a také odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Zuzana Douchová.

Podle Zuzany Douchové je úplně na začátku nutné odstranit zažité mýty o hubnutí.

Mýtus číslo 1: Když hladovím, hubnu.

Zuzana Douchová vysvětluje, že když člověk nejí, tak se tělo brání tím, že i to málo, co sníte, uloží do tukových zásob a ve výsledku člověk ještě přibere. Dochází ke zpomalení metabolismu a ztrátě svalové hmoty. Navíc hladovění nakonec většinou skončí přejídáním.

Mýtus číslo 2: Budu držet dietu a zhubnu.

Diety z trvalého hlediska nefungují. Nedají se držet dlouhodobě, je to trápení pro tělo i pro duši. „Každý umí zhubnout pomocí diety, ale k trvalé redukci je potřebná trvalá změna, ne dieta na tři týdny,“ říká Zuzana Douchová.

Mýtus číslo 3: Po 17. hodině nejíst!

!Přirozené je najíst se dvě, tři hodiny před spaním. Takže pokud chodíte spát kolem deváté, dejte si večeři v pět hodin. Ale většinou chodíme spát později. A když si dáme poslední jídlo v pět, tak pak v deset vyluxujeme ledničku," vysvětluje Zuzana Douchová.

Lidé, kteří pracují v noci, by měli jíst v práci během noci, je důležitý pravidelný režim, a doporučují se lehčí jídla. Poslední jídlo pak také dvě až tři hodiny před tím, než jdou ráno spát.

Při změně životního stylu nejde o to něco si zakazovat, ale pochopit, co dělá mému tělu dobře a co méně dobře a jíst více toho zdravého a méně toho nezdravého. Nesnažme se být dokonalí za každou cenu, pak nás nečekané změny nebudou zbytečně stresovat, doporučuje Zuzana Douchová.

Konkrétní a reálný cíl

Zuzana Douchová, výživová poradkyně

Je potřeba nastavit si konkrétní cíl, vědět přesně, co chceme – zhubnout pět kilo, vejít se do oblíbené sukně. Je potřeba, aby nás hubnutí bavilo a těšilo a nebolelo. Podle Zuzany Douchové musíme také nastavit reálný cíl, to je prevence našeho neúspěchu. Aby byl výsledek úspěšný a trvale udržitelný. Ne tedy závazky typu: Už nikdy si nedám svoji oblíbenou sušenku! Ale vyzkoušet si, co je pro nás reálné. „Optimální váhový úbytek je asi 2 až 4 kila za měsíc, ale je to vždycky individuální,“ radí Zuzana Douchová.

Motivace

Motivace je to nejdůležitější, ale zároveň nejtěžší. Je důležité uvědomit si, co změnou získáme. „Tady neexistuje obecná rada, protože každý je jiný. Je důležité si změnu uzpůsobit tak, aby mě těšila, aby byla moje. Říct si já chci, ne já bych měl. Změnu musíme dělat sami pro sebe,“ uzavírá Zuzana Douchová.

Poslechněte si všechny díly naší Poradny o změně životního stylu v iRadiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio