Jak zvládat sami sebe? Jak zvládat náročnější situace v práci?

10. srpen 2016

Lektorka osobního rozvoje Olga Medlíková nám prozradila, jak pracovat sami na sobě. Jak zvládat sami sebe, partnerské vztahy, ale také vztahy na pracovišti nebo v rodině.

Co nás může naučit lektor osobního rozvoje? Podle Olgy Medlíkové to, jak zvládnout a používat určité dovednosti. Existují dva přístupy, lektorský a konzultační. Lektorský znamená, že jdeme na seminář, konzultační znamená individuální konzultaci. Na seminářích bývá třeba deset lidí a cílem je semináře je naučit nás používat konkrétní dovednost v konkrétní situaci.

Mentoring

Mentor je většinou starší zkušená osoba a má jednoho "mentee", což je většinou mladší člověk. Společně sdílejí většinou pracovní život, ale v zahraničí mívají těsnější vztah a sdílí třeba částečně i život osobní. Záměrem je, aby mentee viděl, jak jeho mentor řeší určité věci, a zároveň přebírá jeho hodnoty.

Vztahy v práci

Podle Olgy Medlíkové se v poslední době často řeší problémy mezi mladším nadřízeným a jeho starším podřízeným. Ti dva se často nechápou. Ten mladý je nadšený, má energii, ale zároveň také často pocit, že jeho starší podřízený na něj hledí skrz prsty a je škarohlíd. Ten starší si zase myslí, že mladší je příliš zbrký, nedá na dobré rady a není ochotný naslouchat. Dá se to sladit a existují na to různé způsoby. Někdy třeba prostřednictvím třetí osoby, tou může být například jejich společný nadřízený, ale někdy se to řeší třeba tak, že ti dva se v práci oddělí.

Jak požádat o zvýšení platu?

Olga Medlíková, lektorka osobního rozvoje

Na to je cesta jasná. Musíme si uvědomit hodnotu svojí práce a vědět, v jakém finančním rozmezí se budu pohybovat. Až šéf se zeptá, kolik peněz si představujeme, musíme to vědět a říct mu určité rozmezí, ve kterém se chceme pohybovat. Vyčíslit, co dovedeme, jak přispíváme firmě, jaké máme další plány. Zkrátka zdůvodnit, za co peníze chceme.

Nestihli jste naše poradny ve vysílání? Poslechněte si je v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.