Jaká je situace na trhu práce?

21. březen 2016

Je lepší hledat práci v domácí, české rodinné firmě či raději v mezinárodní či nadnárodní korporaci, jejíž značka oslní? Kdo nejhůře a naopak nejlépe hledá nové místo? Jak je to s pracíi na mateřské dovolené, se zkrácenými úvazky a také s odměňováním žen a mužů?

Průvodkyněmi nám byly Olga Hyklová, ředitelka a majitelka personální agentury Anvantage consulting, a Martina Látalová ze stejné společnosti.

Situace na trhu práce je podle odborníků příznivá, máme jednu z nejnižších nezaměstnaností a eviduje se přes sto tisíc volných pracovních míst. Uchazeč o novou práci by si měl rozmyslet, co mu v jeho současné práci nevyhovuje, aby se tomu v nové práci vyhnul. Práci je možné hledat na internetu, nebo může spolupracovat s personální agenturou.

Agentura není zaměřená ani na jednu stranu, ale hledá, jak spojit zaměstnavatele a zaměstnance. V ČR je evidováno přes tisíc agentur, je dobré najít si větší agenturu, nebo se zeptat známých na jejich zkušenosti.

Záleží vždy na tom, jakou pozici uchazeč hledá. Personální agentury hledají lidi na vyšší pozice, zatímco pracovní agentury vyhledávají pracovníky v dělnických profesích.

Nejhůře hledají stále lidé starší padesáti let, ženy po mateřské nebo na mateřské, které chtějí pracovat na zkrácený úvazek a absolventi humanitních oborů.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio