Odpovědnost za zranění dětí ve škole

25. leden 2016

Advokát Jiří Hartmann vysvětloval, jak je to s odpovědností za zranění našich dětí ve škole a jiných zařízeních, která se o děti starají při volnočasových aktivitách.

Podle zákona mají školy a školská zařízení povinnost zajistit bezpečnost a zdraví žáíků. Škola prostřednictvím svých zaměstnanců přebírá odpovědnost za to, že žáci nebudou zraněni. Podle Jiřího Hartmanna jsou statisticky nejrizikovějším časem ve škole přestávky a výuka tělocviku. I během přestávek za děti odpovídá škola.

Také v okamžiku, kdy rodiče svěří dítě na mimoškolní aktivitu, kroužek, který organizuje buď škola, nebo někdo jiný, odpovědnost přechází i na tyto organizace. "Obecně za dítě odpovídá ten, kdo zájmovou činnost organizuje," říká Jiří Hartmann.

Většina škol je je podle něj pojištěna, když se pak něco stane, tak škola nahlásí pojistnou událost a celý případ je vyřešen. Rozumné je, aby rodiče pojistili také dítě, pokud například sportuje.

Co když se něco stane?

Advokát Jiří Hartmann ve studiu Reginy

Pokud se jedná o závažnější úraz, pak je na prvním místě zavolání záchranky a potom kontakt s rodiči. Při méně závažném poranění řeší lékařské ošetření s dítětem sami rodiče. "Důležitá je komunikace školy s rodiči, pokud to jde, škola jim má zavolat a situaci s nimi konzultovat. A pak přicházejí na řadu pojišťovny, které jsou tady od toho, aby plnily v případě neočekávaných okolností a úrazů," říká Jiří Hartmann.

Nestihli jste Poradnu v našem vysílání? Nevadí, všechny díly najdete v našem iRadiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio