Pasivní domy

25. duben 2016

V dopoledních poradnách jsme se věnovali pasivním domům, tedy ekonomice i ekologii staveb.

Jaké parametry by vlastně měl mít pasivní dům? Na jakém pozemku je vhodné ho postavit, z jakých materiálů? Jak vyřešit vzduchotěsnost domu, ale také zdravou výměnu vzduchu a vytápění? Jak uspořit energie i finance, jak pohodlně a zdravě bydlet a jakým způsobem zažádat o dotace z programu Nová zelená úsporám. Co je podporováno a za jakých podmínek?

To vše a ještě víc nám vysvětlí konzultant a také projektant pasivních domů ing. Jan Patka ze společnosti Porsenna.

Pasivní domy jsou podle Jana Patky poměrně rozšířenou záležitostí. Mají nízké náklady na provoz, kvalita provedení, kvalitní vnitřní prostředí domu - vzduch, akustika... Pasivitu domu zajišťuje řízené větrání s rekuperací tepla, nevětráte a nevypouštíte si předehřátý vzduch ven.

Kdo uvažuje o stavbě pasivního nebo nízkoenergetického domu, musí s tím počítat od začátku, důležitá je už třeba poloha pozemku. Pokud je svažitý, pak orientovaný k jihu. Na jih orientovat i obytné místnosti, což umožní vysoké solární zisky.

I u pasivních domů je potřeba nějaký zdroj energie. Rozhodující je vhodná volba způsobu vytápění a ohřevu vody. Možnosti jsou srovnatelné s běžnou výstavbou - vytápění elektřinou, plynem, tyto technologie můžou být dopolněny o obnovitelné zdroje, o fotovoltaiku, o termické kolektory.

Jan Patka, odborný konzultant ze společnosti Porsenna

Také při rekonstrukci je možné přistoupit k energetické optimalizaci. U rekonstrukcí je více omezení, která musíme od začátku brát v úvahu. Je potřeba řešit vše i zhlediska fungování konstrukce. Vše se dá zjistit výpočty, průzkumy apod. Důležité pro volbu varianty je spočítat si návratnost investic.

Odvysílané díly najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio