Problémy s páteří

6. červen 2016

Odpolední poradny byly setkáními s lékařkou, která za pomoci speciálního masážního přístroje pomáhá ke správnému usazení naší lebky na 1. krčním obratli, tzv. Atlasu, který má drtivá většina z nás v nesprávné poloze.

Proč tomu tak je, jak se to stalo, co nám to způsobuje a jak se s tím poprat, to nám vysvětlila MUDr. Renata Filipová, internistka a specialistka metody AtlasPROfilax. První krční obratel je důležitý, protože drží naši lebku, hlavu a je zásadní pro řízení celé pohybové soustavy.

Atlas by měl být na svém správném místě. Pokud se nachází ve špatné pozici, může to mít negativní důsledky pro naše zdraví. Správnou nebo špatnou pozici může odhalit speciální vyšetření. Nesprávná pozice se může během života zhoršit.

Atlas se dá srovnat pomocí speciální metody. Jde o přístrojovou masáž krčních svalů. Je to krátký zákrok a stačí ho provést jednorázově.

Co může být důsledkem špatné pozice Atlasu? Problémy s páteří a pohybovým systémem. Skolióza, křivá pánev, potíže s klouby, bolesti hlavy.

Doporučuje se speciální vyšetření, podle kterého se dá přesně určit, jestli je Atlas správně posazený. Následuje pak zákrok, který vrací Atlas na správné místo. Metoda je podle doktorky Filipové vysoce účinná.

Po zákroku reaguje tělo pozitivně. Něco se zlepší hned, něco až časem, třeba několik měsíců. To třeba v případě bolestí hlavy.

Odvysílané díly si můžete poslechnout v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.