Stoprocentní hypotéky jsou minulostí, banky je přestávají nabízet

17. únor 2017

K hypotéce už se tak snadno každý nedostane. Situaci na hypotečním trhu ovlivnil už v prosinci nový zákon o spotřebitelském úvěru. Změnil pravidla pro všechny úvěry s výjimkou podnikatelských. Podle finančního poradce Vladimíra Weisse zákon přinesl pro spotřebitele i mnoho plusů.

„Zákon si klade za cíl více klienty chránit, a to i před sebou samými, ale hlavně je více informoje. Nově banky musejí přísněji posuzovat finanční možnosti lidí splácet své závazky. Banky se proto víc ptají, jaké mají klienti náklady na bydlení, na jídlo, běžné nákupy, provoz domácnosti a také jaké jsou jejich měsíční splátky. Dříve banky zajímal pouze měsíční příjem a splátky z úvěrových produktů,“ konstatuje poradce Vladimír Weiss.

S novým zákonem přestaly banky nabízet bezpříjmové hypotéky, tedy takové, u kterých není třeba dokládat příjem. Ty představovaly snazší cestu k hypotéce zejména pro podnikatele. Zvýšila se i byrokracie. Při uzavírání hypoteční smlouvy podepisuje klient minimálně o jeden dokument navíc, tzv. ESIP neboli Evropský standardizovaný informační protokol.

„Jde o strukturovaný dokument, který představuje základní parametry celé úvěrové smlouvy,“ říká Vladimír Weiss, který výhodu zákona vidí také v tom, že klient může snáze a levněji mimořádně splácet: „Klient má navíc právo napadnout zpětně svoji úvěruschopnost, a pokud mu dá soud za pravdu, má nárok zaplatit jen jistinu, bez úroků, i když se dnes ale zatím nedá ještě říci, jak přesně se v těchto případech bude v praxi postupovat.“

Úvěry po legislativních změnách podražily jen málo: „Úvěry jako takové nepatrně podražily, zejména u delších fixací na 7 let a více, protože zákon umožňuje klientům snáze a levněji mimořádně splácet. Částečně zdražily také tří až pětileté fixace. Úrokové sazby ale poskočily směrem vzhůru jen v řádech desetin procent," vypočítává finanční poradce.

Další, výraznější změny se dají očekávat na jaře. Česká národní banka už v říjnu zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték a banky už nemohou dávat hypotéky na 100 % hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit je 95 % a od dubna to bude 90 %. Dá se proto očekávat, že právě parametry doporučení ČNB velmi výrazně zahýbají hypotečním trhem a úrokové sazby půjdou více nahoru.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.