Úraz na sjezdovce? Klidně i několik milionů!

30. leden 2017

Přestože se lyžovat na hory nejvíce jezdí po Evropě, nevyplatí se spoléhat při pojištění úrazu pouze na kartičku pojištěnce. Cestovní připojištění navíc totiž zahrnuje kromě léčebných výloh i pojistku odpovědnosti, třeba pro případ, že někoho na sjezdovce srazíme my.

V dnešní poradně nám výhody připojištění na hory vysvětlil Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění společnosti Partners.

Výhodou takového připojištění podle něj je, že se dá rychle sjednat po internetu, klidně až v místě pobytu. "Ale pozor, pojistné plnění je až od chvíle, kdy pojišťovna dostane peníze, takže určitě raději ještě z domova, před odjezdem."

Denní částka takového připojištění je pro dospělého 25 až 30 korun. Určitě je dobré vědět, jaký jsme si smluvili pojistný limit, tedy sumu, kterou za nás pojišťovna uhradí. Když ji překročíme, platíme už ze svého, takže úplné šetření se v těchto případech nevyplácí. Pojistný limit by měl být minimálně 2,5 milionu korun, ideálně pak 5 milionů. Vyznavači extrémních zimních sportů lyžující či snowboardující v terénu mimo sjezdovky to musí při pojištění také zdůraznit a pojistit se na rizikové sporty, což je pochopitelně dražší.

Odpovědnost

Pozor také na situace, kdy my sami můžeme někoho svojí neopatrností zranit a druhá strana po nás bude chtít zaplatit léčebné výlohy, bolestné a ušlý zisk. Pokud tedy nemáme dlouhodobé pojištění odpovědnosti, je možné si ho dosjednat v rámci cestovního pojištění, opět s dostatečnými pojistnými limity, minimálně dva miliony korun. Podobně si lze dohodnout i další připojištění, například pojistit lyžařské vybavení v rámci pojištění zavazadel atd.

V případě, že se nedomluvíme, na čí straně byla chyba, je nutné volat policii. Dobré je se na policii obrátit i ve chvíli, kdy není na místě zdravotník, aby poté nemohlo dojít ke zpochybnění zranění a jeho následků. Dobré také je obrátit se na asistenční službu a poradit se s ní. To stejné platí i v případě, že někdo zraní nás. Pojistné by mělo jít z odpovědnosti protistrany a asisteční služba nám navíc doporučí i nejbližší lékařské zařízení, které má uzavřenou smlouvu s vaší pojišťovnou.

Také bychom měli znát kontaktní údaje člověka, který nám zranění způsobil. Ideálně s podpisem svědka a ohlášením nehody na policii. Čím více důkazů, např. plánek situace, fotografie atp., tím lépe. Kdybyste sepsanému protokolu nerozuměli, nebo s ním třeba nesouhlasili, nepodepisujte ho, případně svoji pochybnost do protokolu zapište, klidně česky a chtějte jeho kopii.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio