Úrazy na chodníku můžou bolet obě strany

14. únor 2017

Cesta po městě může být někdy docela dobrodružná. Některé chodníky jsou pečlivě uklizené, o jiné se jejich majitelé ale nestarají vůbec. Přitom za případnou škodu odpovídá majitel chodníku, který je uvedený v katastru nemovitostí. Na co tedy máte nárok, když na neudržovaném chodníku upadnete a zraníte se?

Poškozený může požadovat nejen odškodné za úraz, ale třeba i za rozbitý mobil a ušlou mzdu. Víc ví Kristýna Schreilová, vedoucí občanské poradny Remedium.

„ Pokud se někomu stane úraz způsobený pádem na neudržovaném chodníku, je v první chvíli dobré zajistit si důkazní materiál přímo na místě, pokud to umožňuje zdravotní stav zraněného. Nejlepší jsou fotografie. Když jde ale o vážnější úraz, často někdo přivolá záchranku, o čemž pak existuje záznam, který se rovněž dá použít. Vhodné je získat kontakt na svědky události, pokud máte to štěstí a někdo vás při pádu viděl, popřípadě zjistit, jestli událost nenatočila venkovní kamera."

Dobré je také zaznamenat si, kde se to stalo a v jakém stavu bylo dané místo. Pokud pak člověk navštíví lékaře, měl by si opatřit lékařskou zprávu. Návštěvu je ovšem vhodné neodkládat. Nárok na odškodnění není nekonečný. Důležitá je i doba, kdy se úraz stal. Kdyby se případný spor dostal až k soudu, ten si obvykle vyžádá meteorologickou zprávu.

Náhrada škody ale není automatická. Vlastník chodníku se může bránit. Svou roli zde může hrát i vhodná obuv, přiměřená chůze přizpůsobená stavu chodníku. Takže když někdo uklouzne, protože dobíhal tramvaj nebo autobus, je to jeho chyba, za kterou majitel chodníku odpovědnost nenese.

Čtěte také

Jak ale Kristýna Schreilová dodává: „Když tedy je chyba na straně vlastníka chodníku, můžeme po něm chtít odškodné nejenom za úraz a újmu na zdraví, ale také za poškození majetku - třeba se nám rozbije při pádu mobil, roztrháme si oblečení. Když nemůžeme chodit do práce, pak k tomu patří i kompenzace za ztrátu na výdělku.“

Výše náhrady za poškozené zdraví se pak posuzuje podle lékařského posudku, každý úraz má své bodové ohodnocení, kde každý bod znamená pevně stanovenou finanční částku. Čím závažnější zranění je, tím více je bodově ohodnoceno, a tak roste i částka odškodnění - bolestného.

Případné závady ve schůdnosti chodníku způsobené povětrnostní situací a jejími důsledky musí jeho vlastník zmírňovat, popř. na ně předepsaným způsobem upozornit. Každá obec má vlastní vyhlášku, v níž si toto stanoví – např. jestli chodník jen označí jako neudržovaný nebo třeba naopak že v dané ulici proběhne do určité chvíle od vzniku náledí posyp. Soud potom zjišťuje, zda vlastník svou povinnost řádně splnil. Zároveň platí, že ze zimní údržby může obec vyloučit jen komunikace s malým komunikačním významem. Povinnost řešit závady ve schůdnosti chodníku je pro jeho vlastníka celoroční.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio