Vztahy a výchova v rodině

23. srpen 2016

Vztahy mezi rodiči a dětmi a prarodiči a dětmi, stejně tak jako mezi rodiči a prarodiči byly tématem naší poradny. Pro zdravé fungování celé i širší rodiny je nezbytné správné nastavení a dodržování určitých pravidel. Víc nám pověděla lektorka osobnostního rozvoje Olga Medlíková.

Problémy mezi partnery podle ní vytváří dvě zásadní témata - správa financí a to, jak vychovávat děti. K výchově má každá rodina jiný přístup a na spoustu věcí se přitom nepřijde dopředu.

Důležitá jsou pravidla. Těch by nemělo být moc, ale měla by být jasná a srozumitelná pro všechny. Stačí 3 – 5 pravidel. Taková oblíbená jsou: Co ti zakážu, není proti tobě, ale má to něčemu pomoci.

Důležitý je vzájemný respekt a také důslednost. Ta se vyplatí u starších dětí. „Když si dáš peněženku do zadní kapsy a někdo ti ji ukradne, tak já ti to nenahradím.“ A důsledně to v případě, že se to stane, dodržet.

To, co ctí rodiče, by měla dodržovat i širší rodina - základní pravidla. Prarodičům je důležité vysvětlit, že to není namířeno proti nim, ale je to ve prospěch dětí. To by prarodič měl pochopit – třeba proč dítě nemá mlsat. Aby viděl důvod.

Zlobivé děti?

Otázka je, jestli je dítě zlobivé, nebo jsem já vystresovaný a beru jeho chování jako zlobení. Je potřeba ujasnit si důvody, proč se dítě chová tak, jak se chová. Dítě zlobí proto, že ho zajímá něco jiného, než mu dávám já. Zlobí dítě, které cítí nejistotu a které se nudí. Je vhodné najít zajímavou sdílenou aktivitu. Když dítěti dokážu dát zajímavý podnět, tak nemá důvod zlobit.

Puberta

Během puberty je potřeba pracovat na vzájemném vztahu s partnerem. Pubertální dítě je silné, je si jisté naší láskou a my se dostáváme do nejistoty. Proto musíme sladit svoje působení, vystupovat stejně. A udělat si čas i sami na sebe.

Olga Medlíková, lektorka osobního rozvoje

Puberťák je nejistý a to způsobuje výkyvy v jeho chování. Jasná pravidla mu dodávají zázemí, a to potřebuje. Musí mít hranice, jinak je nejistý. Když jsme důslední, je to jednodušší.

Odvysílané díly naší poradny najdete v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.